Консервативната Австрийска народна партия начело с нейния председател и бивш канцлер Себастиан Курц печели 38,4 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори в Австрия в неделя и ще получи 73 депутатски мандата.

Това показват окончателни резултати след преброяване на всички гласове, подадени днес в избирателните секции, съобщи министерството на вътрешните работи на Австрия, цитирано от ДПА и ТАСС.

Австрийската социалдемократическа партия се нарежда на второ място с 21,5 процента от гласовете и 41 депутатски мандата. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата със 17,3 процента и 32 мандата. "Зелените" са на четвърто място с 12,4 процента и ще получат 23 мандата, а на пето място е либералната партия "Нова Австрия" със 7,4 на сто и 14 депутатски мандата.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), която беше по-малкият коалиционен партньор на Курц в предишния мандат, намекна, че ще остане в опозиция предаде ДПА.

"Не получихме ясен мандат да продължим коалицията", каза един от лидерите на АПС, евродепутатът Харалд Вилимски.

АПС загуби позиции след скандала "Ибисагейт", от който последваха оставката на предишния и лидер Хайнц Кристиан Щрахе и срив на рейтинга й.

АНП спечели убедително изборите, но ще трябва да търси коалиционен партньор. Предвид нежеланието на ръководството на Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) да се коалира с Курц, и вероятния отказ на АПС, става все по-вероятно бившият канцлер да опита да формира мнозинство със "Зелените" и евентуално с либералната партия "Нова Австрия" (НЕОС).

Остава неясно доколко избирателите на екологичната партия са склонни на съюз с бившия канцлер, защото доскоро той управляваше заедно с крайната десница.

Потенциален фактор е и президентът Александър ван дер Белен - избран на поста през 2016 г. като независим кандидат, подкрепен от "Зелените", който би могъл да окаже влияние за съставяне на коалиция между консерваторите и еколозите.

Австрийските Зелени, които постигнаха силен резултат, поискаха от Курц "радикална промяна", за да се коалират с неговите консерватори, предаде Франс прес.

"Необходима е радикална промяна от политиката", заяви лидерът на екологичната формация Вернер Коглер пред обществената телевизия. Той добави, че "имаме нужда от знак за прелом".

"Зелените" бяха понесени на вълната на международната мобилизация за климата, отбелязва Франс прес.

Коглер уточни, че екологичната партия иска промяна по-конкретно в политиката за околната среда, но и в борбата срещу корупцията и бедността.

"Трябва да видим дали има смисъл" да преговаряме с консерваторите, каза лидерът на "Зелените".

Той подчерта, че засега неговата партия "все още е много далеч" от коалиране с АНП на Курц.

БТА и екип на Клуб Z