Демократите, които контролират американската Камара на представителите, искат Белият дом да разсекрети и стенограмите от телефонните разговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин.

 

Тръмп в момента е обект на разследване за прекратяване на пълномощията, което демократите започнаха, след като Белият дом публикува стенограма от негов телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски на 25 юли. В нея Тръмп увещава Зеленски правосъдието на страната му да се вгледа внимателно в дейността на бившия вицепрезидент Джо Байдън и на сина му Хънтър в Украйна. Байдън старши се очаква да бъде главен съперник на Тръмп в президентските избори през ноември догодина. Хънтър Байдън е бил в съвета на директорите на украинска газова компания, разследвана от прокуратурата в Киев, още преди той да заеме място в нея. Джо Байдън пък е настоявал за смяната на предишния главен прокурор с мотива, че Украйна трябва да засили борбата си с корупцията.

 

Тръмп обаче е за втори път е под прожекторите за подозиран сговор с други държави в полза на неговата изборна кампания. По-рано тази година беше оневинен поради липса на доказателства в специална анкета за това дали е поискал Русия да се намери в американската предизборна кампания през 2016 г., за да компрометира съперничката му демократка Хилъри Клинтън.

 

“Мисля, че най-важната потребност тук е да защитим националната сигурност на Съединените щати и да видим дали в разговорите с други световни лидери - и в частност с Путин -  президентът също позкопаваше нашата сигурност по начин, който той е мислел, че лично би облагодетелствал неговата кампания", каза демократът Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите, по телевизия Ен Би Си.

Демократите се интересуват дали стенограмите от разговорите на Тръмп с Путин се пазят в обичайния или са преместени в специален свръхсекретен електронен архив. Второто според тях би означавало опит за покриване на изобличаваща информация.

В случая с Украйна за неговия натиск над Зеленски докладва според медийните съобщения анонимен бивш служител на американското разузнаване.

В неделя вечер Тръмп реагира нервно в Туитър на обвиненията. Той поиска да срещна лично с него, наричайки го "моя обвинител", както и с "лицета, което незаконно му е дало тази информация".

“Дали това лице ШПИОНИРАШЕ президента на САЩ? Големи последствия! - написа Тръмп, добавяйки, без да даде доказателства- Искам Шиф да бъде разпитан на най-високо ниво за за Измама & Предателство”.

В серията гневни туитове той не се поколеба да напише и следното: 

"Ако Демократите успеят да отстранят президента от длъжност (което те никога няма да успеят), това ще предизвика Гражданска Война като разцепление в тази Нация, което нашата Страна никога няма да излекува".

По-късно днес той написа в социалната мрежа: 

"Най-големият Лов на Вещици в историята на нашата Страна!"