Френски доклад за контрабанда на цигари с марки на "Булгартабак", от която се финансират терористични организации като „Ислямска държава“, „Ал Нусра“, ПКК и режима на сирийски лидер Башар Асад, споменавал имената на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на движението Ахмед Доган. Докладът е предназначен за ЕК и други европейски институции и за да не стигнат до тях имената на двамата високопоставени представители на ДПС, те трябва да платят 12 000 000 евро. Това съобщава "Свободна Европа" днес.

Сходни материали по темата се появявиха още в "Капитал", "Биволъ" и "Медиапул".

Сюжетът не е част от конспиративна теория или журналистическо разследване, а отразява обвиненията, повдигнати на Дилян Георгиев и Дорин Йордаке, които вече 4 месеца се намират в следствения арест, отбелязва "Свободна Европа". По делото обаче го няма приложен въпросният секретен доклад или нещо сходно.

За това дело няма съобщение от Спецпрокуратурата или Спецсъда сред множеството, които са "с висок обществен интерес".

Специализираната прокуратура твърди, че двамата обвиняеми са членове на организирана престъпна група, създадена с цел да изнудва Пеевски и Доган. Третият предполагаем член на бандата – румънският бизнесмен Овидиу Семенеску, свързван с концесионера на „Софийска вода“ и разследван за корупция в родината си, се издирва, пише още "Свободна Европа".

Досега спецсъдът неизменно е уважавал исканията на разследващите за постоянен арест на Георгиев и Йордаке. Основните мотиви на магистратите били тежестта на обвиненията им, използваните по случая специални разузнавателни средства (СРС) и показанията на други свидетели, че Георгиев е търсил контакт с Пеевски.

Въпросният таен свидетел, който според защитата е охранителният бос Иван Петлешков, твърди, че на среща с тримата му е бил показан въпросния доклад именно от Семенеску. По делото обаче не били приложени нито този доклад, нито доказателства, че обвиняемите са говорили или са се виждали с Пеевски и Доган.

"Този доклад удивително прилича на доклада на турските тайни служби, който беше публикуван преди година или повече в българските медии и с който беше сезиран българският главен прокурор именно във връзка с дейностите на Делян Пеевски... И по който след назначена от главния прокурор проверка, прокуратурата се произнесе, че не са налице каквито и да било данни за извършването на каквито и да било престъпления.

Съдържанието е сходно. Дали е съществувала среща, при която на свидетеля с тайна самоличност е представен докладът на турските тайни служби, дали му е представен доклад изобщо, дали такава среща изобщо съществува, ние изобщо не можем да разберем и вие също не можете да разберете към настоящия момент. И това е така, защото по делото не съществуват други доказателства, различни от показанията на свидетеля с тайна самоличност“, казва пред спецсъда адвокатът на Йордаке – Никола Атанасов.

Според медията съдът дава превес на аргументите на прокуратурата, но все пак се съгласява със защитата по отношение на едно – „липсват данни изобщо за извършването на престъпления, свързани с тероризъм“.

„Такова се споменава единствено в имагинерния доклад, при това по отношение не на действията на г-н Георгиев и на г-н Йордаке, а по отношение на действията, които г-н Делян Пеевски извършва по контрабанда на цигари, чрез която контрабанда се били финансирали терористични организации“, отбелязва адвокат Атанасов пред спецсъда на 20 май. Впоследствие спецпрокуратурата премахва тази част от обвинението.

Самият Йордаке бил пенсиониран офицер от румънската служба за борба с организираната престъпност, който в момента се занимава с бизнес. Пред спецсъда заявява, че е генерален директор на румънската фирма „Фитодеп Виридиана“, която има договори с фирми в България и купува лавандула с цел да създава плантации в Румъния.

В деня на ареста си, 16 май, твърди, че е бил в страната ни, за да вземе мостри от фирма „Рефан“, които са открити в колата му. Двамата с Дилян Георгиев са близки приятели и българинът му помагал с уреждането на бизнес срещи и с превода.

Според разследващите Йордаке, Георгиев, Семенеску и тайният свидетел се срещнали миналата година в Букурещ, където на Петлешнов бил показан секретният доклад. След това той отишъл в ДАНС, откъдето го инструктирали как да се държи и проконтролирали няколко последващи срещи.

"Твърди се съществуването на доклад, но не Дилян Георгиев трябва да го публикува и не Дорин Йордаке - напротив. Те твърдят, че такъв доклад няма. Свидетелят с тайна самоличност твърди, че такъв доклад е щял да бъде представен пред ЕК и е отправено предложение дали до Пеевски, дали до Доган, техните имена по някакъв начин да бъдат премахнати от този доклад.

Какво изнудване е това!? С какво ги заплашват? Че няма спрямо тях да се прилага наказателна отговорност или какво? Абсолютно бошлаф работа. Делото съществува само и единствено, защото в него са намесени великите имена Пеевски и Доган“, заявява адвокат Атанасов по време на друго съдебни заседание по мерките за неотклонение на двамата.

До момента разследващите не са уточнили нито кога точно е сформирана предполагаемата престъпна група, нито къде точно е действала, нито дали в нея членуват и други участници освен двамата румънци и българинът. Тайният свидетел познавал именно Дилян Георгиев и твърди, че той го е запознал с Йордаке.

Според адвокатите на обвиняемите с поведението си по време на срещите Петлешков провокира клиентите им към престъпление.

Клуб Z потърси реакция от спецпрокуратурата или спецсъда на изнесените данни, но засега такава няма.