Още преди началото на мандата си като председателка на Европейската комисия германката Урсула фон дер Лайен усеща, че той ще бъде труден. Днес Европейският парламент поиска тя да смени двама от кандидатите за комисари в своя екип.

Правната комисия на парламент, където преобладават депутати от Германия и Франция, поиска Фон дер Лайен да отстрани румънската социалистка Рована Плумб и унгарския консерватор Ласло Трочани.

В първоначалната листа на Фон дер Лайен те трябваше да отговарят съответно за транспорта и за политиката на разширяване и съседство.

Ласло Трочани. Снимка АП / БТА

Миналата седмица Правната комисия намери, че Плумб и Трочани са в потенциален конфликт на интереси и реши да отложи изслушванията им от 30 септември за 8 октомври. Председателят на парламента Давид Сасоли писа на Фон дер Лайен за заключението. Днес предстои второ писмо, в което парламентът иска изрично смяната им.   

Фон дер Лайен може да помоли депутатите за преосмислят решението си, или да се съобрази с него и да промоли правителствата в Букурещ и Будапеща да номинират нови кандидати. 

Депутатите не бяха доволни от обясненията на Плумб за заеми от 1 милион евро, които е получила и за дарение от 170 000 евро, което е направила на партията си чрез заем от трето лице. Препъни-камъкът за Трочани, бивш министър на правосъдието, беше дейността за правителството на негова правна кантора.

Изслушванията на еврокомисарите от ресорните комисии започват днес и ще продължат до 8 октомври. На 23 октомври парламентът трябва да гласува ан блок състава на новата Комисия, а тя да встъпи в длъжност на 1 ноември. Евентуалното номиниране на нови кандидати от двете държави може да забави процеса.

В експресен анализ на положението мозъчният тръст Vote Watch прави следните изводи: 

-големите политически групи в парламента (Европейската народна партия и Социалистите и демократите) , които заедно вече нямат обикновено мнозинство, не могат да защитават партийните си кандидати; Европарламентът стана по-непредвидим, а формирането на коалиции в него - по-трудно;

-Европарламентът тепърва ще създава главоболия на Фон дер Лайен. Депутатите имат да си връщат на правителствата, представени в Европейския съвет, сделката между която доведе до номинацията на Фон дер Лайен. Тя не беше сред т.нар. водещи кандидати на европейските партии, подкрепяни от парламента и в ущърб на принципа на водещите кандидати; самата тя беше избрана с мнозинство малко над минималното изискуемо;

-Правната комисия на Европарламента, в която 40 на сто от членовете се германци и французи, ще играе важна роля в раздробения парламент. Едва 16 на сто от членовете й са от Централна и Източна Европа , а Полша и Румъния нямат представители в нея.