Мария Габриел обеща да работи за електронна европейска студентска карта до 2021 г.

Българската кандидатка за еврокомисар каза това по време на изслушването й пред комисиите по култура и по промишленост, изследвания и енергетика в Европарламента. Предвижда се портфейлът на Габриел в бъдещата Еврокомисия да бъде „Иновации и младеж“, като в него обаче бъдат включени образованието, културата и научните изследвания.

► Инициативата за електронна европейска студентска карта ще позволи на студентите лесно и безопасно да се идентифицират и регистрират по електронен път във висшите учебни заведения в ЕС, когато се местят да учат в друга държава. Това трябва да им спести регистрацията на място и съпровождащите я бюрократични процедури.

Същевременно европейските университети ще дадат една от пистите за признаване на квалификации, смята Габриел. Това трябва да стане до 2025 г.  

Габриел иска също така да създаде Европейски съвет за иновации и Европейско пространство за образованието.

Тя започна изложението си на български език, след което премина на френски.

"Съветът за иновации трябва да е като гише за обслужване за малки и средни предприятия (МСП), - уточни Габриел в отговор на депутатски въпрос. - Имаме първите резултати - дадени са повече от 2 милиарда евро на повече от 4000 МСП. Искам МСП във всички региони да са информирани за тази възможност."

Бюджетът обаче никога няма да е достатъчен и затова българската кандидатка има предвид и други възможности. Тя припомни, че има и програма InvestEU.

„Ще остана вярна на подхода, който следвах – хората в центъра на политиките. Но този път никой не трябва да бъде изоставен“, каза Габриел.

За първи път политиките на триъгълника на знанието са в един ресор, изтъкна Мария Габриел. Става дума за образованието, научните изследвания и иновациите. И това според нея е от първостепенна важност за растежа и стабилността.

 
Българската кандидатка очерта следните предизвикателства:

• 1. Европа трябва да си запази водещата роля в науката. Там живеят само 7 на сто от населението на света, но нейни са и 20 на сто от висококачествените научни изследвания. Китай и САЩ обаче наваксват изоставането си.

• 2. Развитие на иновативните предприятия. Често такива предприятие при местене отнасят със себе си иновативните решения и работните места.

• 3. Промяна на принципите на разширяване и споделяне. Има разпокъсаност в научните изследвания и иновациите. Понякога сме затворени в порочния кръг на не много добри инвестиции, ниски заплати, изтичане на мозъци. Но има положителна тенденция – разпокъсаността намалява.

• 4. По-добро ангажиране с гражданите и регионите. Те трябва да подкрепят по-силно нашите общи цели.

• 5. Геополитическата роля, която очерта Урсула фон дер Лайен за бъдещия Колегиум на комисарте. Трябва да бъдат поддържани връзки с международните партньори – Западните Балкани, Африка, Източното Средизменоморие и др.

• 6. Културата. В центъра трябва да бъде поставен човекът. Опазването на наследството, подкрепата на творчеството и насърчаването на технологичните иновации ще допринесат за изграждането на европейски общества, които са по-обединени и по-умиротворени.

• 7. Запазване на бюджетното ниво така, както е предложено, за следващия финансов период.

• 8. Мястото на жените.

Мария Габриел бе категорична, че мисли за инициативи извън утъпканите пътища.

Тя подкрепя утрояването на бюджета за програмата „Еразъм+“. И по този въпрос е на страната на Европарламента в спора му със Съвета на ЕС:

„Хоризонт Европа“ трябва да стигне 120 милиарда евро. Трябва също така да се увеличат средствата по „Еразъм+“, „Творческа Европа“ и Европейския институт за научна дейност. Ще работя така, както както правих в досегашния си ресор „Цифрова икономика и общество“. Стигнахме до увеличение от 34 процента. Първо, искам да съм сигурна, че обещаните средства ще бъдат гарантирани. Там, където няма да стане, ще бъде компенсирано. Повече от 609 милиона има в частта „Творческа Европа“.

Спред Мария Габриел ако не инвестираме сега, Европа рискува да е озове в необратима ситуация. Старият континент вече изостава при последната вълна иновации, но има шанс.

Засегната бе и една от най-болезнените за Европа теми - тазци за миграцията. Това стана чрез спорта, който влиза в компетенциите на Мария Габриел.

"Спортът е много важно средство за интеграция на мигрантите и за превенция на младежите да попадат в капана на радикализацията", изтъкна тя.

Българската еврокомисарка обаче защити културното разнообразие, като припомни, че то ръководи всички действия и програми. В "Еразъм" има проекти за забравените културни прояви, за забравените езици, приложение "Езикът на малцинствата". С цифровите средства е възможгно да се достигне до по-широк кръг от хора.

Евродепутати обърнаха внимание, че в името на ресора на Мария Габриел липсват думите "култура", "образование" и "наука". Те попитаха кандидатката как ще направи така, че да обърне необходимото внимание на всички области. Според Мария Габриел името на ресора - "култура и младеж", обединени в едно, е огромно предизвикателство. Самата тя обръща голямо внимание за синергията между култура, образование, младеж, спорт, наука и иновации.

В края на изслушането Мария Габриел отново премина на български и заяви, че носи в сърцето си химна на светите братя Кирил и Методий, покровителите на Европа. Тя изтъкна, че думите в него илюстрират до голяма степен ресора, за който говорихме 3 часа. И изрецитира първия и третия куплет.