"България и Северна Македония нямат проблем с историята, говоренето за нея е удобна популистка писта".

Мнението е на политолога доц. Антоний Гълъбов, споделено пред "Радио Фокус" и цитирано от информационната агенция. Коментарът е по повод консултативната среща, свикана преди ден от президента Румен Радев, на която бяха поканени премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, лидерите на парламентарните партии и др. Целта бе да се постави искане България да излезе с ясна позиция преди Европейския съвет на 17 октомври в Брюксел, когато страните членки ще решават дали да поканят Северна Македония и Албания за членство. 

По думите на доц. Гълъбов президентът Радев е "обезсмислил" консултативната среща, а "по отношение на Северна Македония България се намира в сферата на фалшивите новини".

„Не съществува такъв формат на двустранна консултативна среща. Второ – имаме форсиране на говорене, което няма особен смисъл в момента. Очевидно е, че България трябва да подготви позиция за евроинтеграцията на Северна Македония, защото ако наистина югозападната ни съседка получи покана за начало на водене на преговори, страната ни е част от този процес.

До голямастепен сме в сферата на фалшивите новини, произведени повече с оглед на това президентската администрация да демонстрира инициатива, а някои политически сили – непоколебима решителност в защита на българския национален интерес”, обясни доц. Гълъбов.

Той каза още, че проблемът на България е, че продължава да няма цялостен поглед върху развитието на ситуацията. Невинаги обвързването на външнополитическите с вътрешнополитическите отношения е добро, подчерта доц. Антоний Гълъбов. Той все пак заяви, че въпреки това България се опитва да формира все по-ясна политика спрямо Северна Македония.