„Отне половин век. Но по-добре късно, отколкото никога. Точно 50 години след излизането на „Abbey Road“ на „Бийтълс” излезе и първото официално видео на „Here Comes the Sun“, съобщава OpenCulture.com.

Това е една от двете песни на Джордж Харисън, с който той вече почти се изравнява като композитор с Ленън и Маккартни – и в следващия момент групата се разпада.

По повод кръглата годишнина, според търговските правила и за радост на най-запалените фенове, вече се появи и специалното юбилейно издание на един от най-легендарните им албуми (повечето от тях са такива). Новият клип, пише NME, „свързва композицията на Харисън с красиво осветеното от изгряващото слънце Второ студио в „Аби Роуд“, където е записана по-голямата част от песните в албума“.

„Abbey Road“ е лебедовата песен на „Бийтълс“, техният последен записан албум и макар „Let It Be“ да излиза след него, всъщност е записан по-рано. Когато „Бийтълс“ издават „Abbey Road“ на 26 септември 1969 г., хай-фи революцията все още не е завладяла света. Повечето хора са го чули на евтини преносими плейъри с пластмасови тонколонки или чрез олющени конзолни стереосистеми.

Това означава, че въпреки че албумът е записан с най-добрата технология на онова време (това е първият албум на „Бийтълс”, при чийто запис са използвани осемпистови магнетофони), Джордж Мартин и екипът му са били принудени да спазват много от ограниченията, налагани от по-изостаналото оборудване за възпроизвеждане по това време.

От 1969-а насам „Abbey Road“ е преиздаван многократно (последния път получихме ремастерирана версия за 40-годишнината през 2009-а), като всеки път се използват най-новите технологии за подобряване и изчистване на това, което Джон, Пол, Джордж и Ринго са записали на лента между февруари и август 1969 г.

За 50-годишнината на албума Джайлс Мартин, синът на Джордж, получи правото да обнови „Abbey Road“, използвайки оригиналните изходни материали. Премиерата на тази най-нова версия – със сигурност най-ясната и най-добре звучаща досега – се състоя на специална слушателска сесия в Студио 2, стаята в „Аби Роуд“, където „Бийтълс” направи повечето от своята магия.

Площад Славейков