Делото за възобновяване на производството за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман ще се гледа от Върховния касационен съд (ВКС) на 07.10.2019 г., съобщиха оттам.

За касационното дело съдът бе сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров, след като състав на Софийския апелативен съд постанови условно предсрочно освобождаване на австралиеца, който от 2007 г.  е в затвора с 20-годишна присъда да убийство.

След кратки препирни със Софийския градски съд за липсващи документи ВКС насрочи процеса за 23 октомври, а изборът на съдебен състав бе публичен. Сега делото се пренасрочва за 7 октомври.

Самият Джок Полфрийман бе освободен от затвора в изпъленние на съдебното разпореждане, получи пасавана си от Австралия, но е е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС.

Ето и цялото съобщение на върховната инстанция:

С разпореждане от 01.10.2019 г. по касационно дело № 967/2019 г. (за възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман) заместникът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Наказателната колегия отмени разпореждането от 26.09.2019 г. в частта относно определената дата на провеждане на открито съдебно заседание на 23.10.2019 г. и пренасрочи делото за 07.10.2019 г. от 9.00 ч.

В разпореждането се посочва: „Заради изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС, намирам, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове, като делото бъде пренасрочено за по-ранна дата – 07.10.2019 г. от 9.00 ч. Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните“.

Разпоредено е незабавно да се уведомят страните: Върховната касационна прокуратура, Джок Полфрийман и неговият защитник адв. Ангелов.

„Препис от разпореждането да се изпрати ведно със съобщението за датата и часа на заседанието на началника на Дирекция „Миграция“ за незабавно връчване на осъдения Джок Полфрийман и осигуряването му в съдебно заседание. Уведомлението и копие от разпореждането да се изпратят на Дирекция „Миграция“ и по факс по реда на чл. 178, ал. 8 от НПК, тъй като случаят е бърз. Осъденият да бъде уведомен и чрез неговия защитник адв. Ангелов, ако последният се съгласи да приеме книжата“ – пише още в документа.