Поредно огромно парче лед се откъсна от бялата шапка на Антарктика, съобщи Би Би Си.

Става дума за D28, айсберг с тегло над 315 млрд. тона и площ от 1636 кв. км. Това е най-голямото парче лед за последните 50 години, откъснало се от Амери, един от трите шелфа от южната ледена покривка. Шелфовете са продължение на леда върху водата, и отвреме-навреме от тях се откъсват парчета, за да се поддържа балансът спрямо натрупалия се сняг.

Процесът на откъсване продължава дълго, така че учените, които наблюдават Антарктика със сателити, знаят отдавна, че предстои. 

Интересното е обаче, че фокусът им е бил малко по на изток от сегашното откъсване. Това е сегмент от Амери с прякор "разхлабеното зъбче". То също е сериозно разклатено, но се държи, а вместо това се откъсва D28, който е значително по-голям.

Loose Tooth
Това е "разхлабеното зъбче" преди 15 години. Вляво от него е започналия да се отделя D28.

През 2002 г. проф. Хелън Фрикър от Института по океанография "Скрипс" прави прогноза, че "разхлабеното зъбче" ще се откъсне между 2010 и 2015 г. и сега е изненадана от неочакваното откъсване.

Учените ще продължат да наблюдават Амери внимателно. Има съмнение, че подобна загуба на лед може да промени стресовата геометрия по цялата част на шелфа и да повлие на стабилността на "разхлабеното зъбче" и други пукнатини.

Само преди две години айсбергът А68 се откъсна от друг шелф - Ларсен С. Той беше около три пъти по-голям от D28.