Футболното първенство на България в "А" група завъртя цял междинен цикъл. По старата система на това му се викаше полусезон и в такива моменти се правеха пълни обобщения и анализи. Сега няма за кога, защото паузата до следващите двубои ще е само 2 седмици. Все пак неотменим е фактът, че вече всеки игра срещу всеки и от това няма как да се избяга при оценката за състоянието на отборите и шампионата. Който може и да е слаб, 

но е интересен

Това от няколко години е лайтмотива за българското първенство. Отминаха времената, в които двата главни коня се съревноваваха помежду си като биеха всички други наред. В повечето случаи останалите и сами се биеха. Това красноречиво показва, че е постигнат огромен напредък по отношение на феърплея.

Има няколко отделни зрънца

около които витаят известни съмнения, но дори те не предизвикват традиционния ажиотаж за подобни случаи. В компетентните среди се чу нещо за „Хасково” – „Левски” и ЦСКА – „Локомотив” (София), но това дори не достигна до медиите. Друг е въпросът, че и медиите силно занижиха бдителността относно честността на двубоите. Липсата на основния борец за справедливост – Мунчо от Канал 3, силно намалява натиска при корупционните схеми.

Но и с просто око се вижда, че поне повечето мачове се играят честно и всичко се решава на футболния терен. А понякога и с чист късмет, както се случва при головете в последните минути и секунди. Сегашното първенство се сдоби с още една важна добродетел – силно намаляха слуховете за двубои, решени според правилата на точните резултати и нерегламентираните залагания в букмейкърските къщи.

ЦСКА е лидер засега. А докога?

Една от основните причини това да е така е здравословното оттегляне на Коко Динев, обичайният заподозрян при подобни машинации. Засега няма преки обвинения към новаците, които са най-чест обект на разследване. „Хасково” и „Марек” се държат по коренно различен в сравнение с „Нефтохимик”, „Любимец” и „Пирин” (Гоце Делчев), които бяха подозирани с право в какви ли не комбинации.

Първенството е ешелонирано

в няколко основни пласта. Напред като качество, но не и като точки е „Лудогорец”. С оглед на разликата в класите и финансовите възможности, може да се предположи със сигурност, че „орлите” ще спрат да дават вересии и ще влязат в нормалния си ритъм. С други суми, ще бият във всеки мач.

Този филм с лошия старт вече сме го гледали, но накрая те винаги са излизали напред, макар и да са го правили по драматичния и труден начин. ЦСКА се очертава като най-големия съперник, което се случва за трети път в ерата на хегемона от Разград. Ако приказката един път стомна за вода, втори път същото, на третия път трябва да очакваме армейците да я счупят. Което за тях ще означава да станат шампиони след непознатото в историята им 7-годишно чакане.

„Литекс” си е същият, печели много точки, но не представлява заплаха за първите. При „Левски” се наблюдава някакво оживление, но „сините” и друг път са влизали и излизали от една или друга спирала нагоре и надолу. „Берое” играе хубав футбол, но е опериран от големи амбиции. При отборите с оптимистично представяне се поставят „Ботев” (Пловдив) и „Локомотив” (София) - те ще се борят за заветното шесто място, което ще ги остави при най-силните и във втората фаза от първенството.

Красимир Балъков поне стабилизира "Литекс" след катастрофалния старт

Следват пет отбора, които в една или друга степен са в ролята на пълнеж и за повечето от тях първенството оттук-нататък ще е формалност. „Черно море” загуби инерция и тази година там ще е нулева, тоест ще остане във втората шестица и ще гравитира около 7-8 място. „Славия” направи трагичен старт, големите амбиции и при "белите" се отлагат и изхвърлянията на президента Венци Стефанов само могат да разсмиват аудиторията. „Локомотив” (Пловдив) е някакво подобие на клуб и отбор, шансът да остане в елита е да се намери друг, още по-слаб. Това може да е само „Марек”. „Хасково” не искаше да играе в елита и основанията са видни. Ще изпадне със сигурност. Така стоят спортните процеси, футболът обаче 

преди всичко е финикийски знаци

И тук правилото, че, което не се постига с пари, се прави с много пари не е абсолютно точно. Алогично клубове в затруднение, каквито са „Левски”, „Ботев”, „Локомотив” (София), ЦСКА са се абстрахирали от тази подробност и правят много положителни неща на терена.

Естествено рано или късно ще се плати дан на липсата на финанси, но поне през първия етап това се оказа по-скоро от вдъхновяващо значение. Всеки един от изброените четири тима показва похвални морални качества и опровергава наслояваното мнение, че ако на един футболист не се плаща редовно, само може да се очакват проблеми. Без да взимат редовно заплати, момчетата играят сериозно и печелят точки и победи.

Всъщност единственият клуб с перфектна организация, разбирай финанси, е „Лудогорец”. И точно там в доста от мачовете липсва тръпката. Така гладните "железничари" едва не ги победиха в София, а „Левски” изигра най-добрия си мач срещу "зелените" от две години насам. „Литекс” и „Берое” наглед нямат финансови проблеми, но и двата клуба пребивават в условията на негласен финансов борд.

Големият благодетел на българския спорт Гриша Ганчев не показва признаци, че е решил да се върне към периода на изхвърлянията. Това, което се вижда при него, е желание за точен баланс между приходи и разходи. „Берое” е на държавна издръжка, която е точно определена и клубът трябва да се вмести в нея.

На два полюса - "Левски" дава поводи за оптимизъм,
а "Локо" (Пловдив) се е запътил към "Б" група

„Черно море” - отбор, който винаги е бил без финансови проблеми, не може да реализира това важно спокойствие на терена. Още по конфузна е ситуацията при „Славия”. "Старата госпожа" от "Овча Купел" вдигна в пъти разходната част, а резултатите са плачевни. Другите няма какво да ги коментираме, ясно е, че те при тях всяка глътка живот е от значение.

Първата фаза бе много спокойна за БФС

Вече стана традиция отначало да е спокойно с временно повишаване на напрежението и след това, в решителната точка на първенството, изведнъж да става много горещо. Тогава започва повсеместния плач, ощетявания, съдийски брадви... Тогава момчетата започват да плачат в съблекалнята и треньорът няма какво да им обясни. А "баровците" отново поставят екзистенциалния въпрос: "Защо си давам парите да си купувам нерви?!"

И много от тях хвърлят на думи бялата кърпа, която след това сами вдигат от земята и го подкарват пак по старому. Та, тази първа междинна част, общо взето бе постна от скандално съдържание. Всъщност най-скандалния мач от сезона, дори не бе за първенство, а в така наречения финал за Суперкупата. Там съдията Йорданов буквално отряза главата на „Ботев” срещу "Лудогорец".

Иначе грешки от съдийско естество имаше в изобилие, но дълбокомисленото мнение е, че те не са били от фатален характер. Което пък облекчи трудностите пред комисиите в БФС до минимум.

Какво не се случи в тези месеци?

Първо, не се случи пробив на повече български клубове в Европа. Присъствието на „Лудогорец” в Шампионска лига не е атестат за общото ниво. Не се случи налагането на млади играчи в клубовете. Дори напротив, много от момчетата, които стигнаха до финалите на европейското първенство в Унгария, се върнаха към познатите си задължения на резерви или играят в Младежката група до 21 г. Това се отнася в пълна сила за левскарчетата, с които се свързваха уж толкова много надежди. 

Не е ясно колко време още "Ботев" ще играе на тренировъчната си база

Резултатът е видим - отново се прехласваме по чужденци. Не се случи и никаква промяна в базите за футбол. Дори вече не може да гледаме мачове, предавани от най-елитното ни футболно съоръжение в квартал „Лазур” в Бургас. Нищо не е направено и по самите терени. Гледахме мачове в басейн - „Локомотив” (София) – "Локомотив" (Пловдив), и на разорана нива, каквито са битките във Варна. Трагична е ситуацията в Пловдив, където строежът на единия стадион е до никъде, а другия е оставен на саморазрушение.

При тези условия няма как да се очаква и някаква масирано завръщане на публика. Няма да стане, докато нещата със стадионите не се променят коренно.