Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с австралийския премиер Скот Морисън, искайки помощ във връзка с Робърт Мълър, специален прокурор,  който водеше анкета срещу Тръмп за заговор с руснаците да се намесят в негова полза в американските избори. Това потвърдиха официални източници от Австралия, съобщава Би Би Си.

Според медийни публикации щатският лидер е искал от Морисън да намери доказателства, които да помогнат да се дискредитира разследването на Мълър.

То трябваше да установи дали по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Тръмп е имал връзки с Русия. Приключи през април тази година, като не установи, че в кампанията на Тръмп е имало престъпен заговор с Русия да повлияе на изборните резултати.

Разследването вбеси Тръмп, който говореше за "лов на вещици". През май американският президент реши да отвърне на удара, съобщавайки, че главният прокурор на САЩ Уилям Бар ще проверява как е започнало всичко и откъде са тръгнали тези съмнения за връзки с Русия.

Такъв разговор се е състоял, а Морисън се е съгласил да помогне, потвърдиха австралийските власти във вторник.

 

На фона на друг телефонен разговор

В момента Тръмп е заплашен от импийчмънт заради телефонен разговор с друг държавен лидер. На 25 юли американският президент говори с украинския си колега. По време на разговора, чиято стенограма Белият дом разпространи, изглежда, че иска от Володимр Зеленски да разследва сина на Байдън, Хънтър, който е бил член на борда на украинска газова компания, докато баща му е бил вицепрезидент в администрацията на президента Барак Обама.

Демократите, които контролират долната камара на американския Конгрес, инициираха разследване за импийчмънт на Тръмп след публиктуването на стенограмата.

Наскоро "Вашингтон пост" съобщи, че Бар е провел частни срещи с представители на италианските и британските разузнавателни служби като е поискал от тях помощ за разследване срещу Мълър. Според източник на медията Бар е посетил миналата седмица Италия и това не била първата му визита там.

Стенограмата на разговора между Морисън и Тръмп е била ограничена за достъп - само за много малък брой хора от президентските сътрудници - обратно на протокола, който обичайно се следва, отбелязва още Би Би Си.

Подобни ограничения е имало и при телефония разговор със Зеленски. Това повдига въпроси и притеснения, че администрацията на Белия дом се опитва да прикрива съдържанието на разговори на американския президент с някои лидери на други държави.

Има ли разлика между двете обаждания - към Австралия и към Украйна?

Едно от основните обвинения, които доведоха до задвижване на процедурата за импийчмънт, беше, че Тръмп по време на разговора е дал да се разбере, че Киев ще получи обещаната военна помщ от САЩ в размер на 400 млн. долара, ако "съдейства" по въпроса с Байдън-син.

Подобни условия не са били поставяни при разговора с Морисън.

Освен това, докато украинският разговор е свързан с потенциално влияние върху предстоящите президентски избори, австралийският се отнася до събития, свързани с миналите избори.

Австралийският посланик в САЩ Джо Хоки е изпратил писмо до Белия дом като предложил помощ, съобщават още австралийските медии.

В изявление от вторник на австралийското правителство се казва, че "то винаги е било готово да предложи помощ и сътрудничество, за да се хвърли повече светлина по въпроси, които се разследват".

"Премиерът потвърждава тази си готовност отново", пише още в позицията на кабинета.

Консервативният лидер на Австралия е сред най-близките международни съюзници на Тръмп и миналата седмица получи рядката чест на държавна вечеря в Белия дом, припомня Би Би Си.

Според "Ню Йорк таймс" телефонният разговор между двамата се е състоял малко преди тази визита.

Каква връзка има Австралия с разследването на Мълър

В някаква степен разследването на отношенията Тръмп-Русия се задейства след споделени притеснения от австралийски официални лица на източници във ФБР.

Александър Даунър, по това време висшият представител на Австралия във Великобритания, съобщава, че бившият съветник на Тръмп Джордж Пападопулус му доверил през май 2016 г., че Москва стои в основата на атаките спрямо Хилъри Клинтън.

"Той каза, че руснаците могат да реализират някаква информация, която може да навреди на Хилъри Клинтън", разказа по-късно Даунър пред медии.

Пападопулус от своя страна отрича някога да е обсъждал подобни въпроси . Той излежа присъда от две седмици в затвора през 2018 г., след като се призна за виновен в лъжесвидетелстване пред ФБР.