ГЕРБ е готова да отстъпи от първоначално заявените си законови изменения, засягащи т.нар. съкратено следствие, но само по отношение на убийствата, не и на останалите видове тежки престъпления.

Това се разбра днес от думите на председателката на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Анна Александрова (ГЕРБ). Днес комисията обедини формално трите проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) - на БСП, ВМРО и "Воля", които предлагат да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие при направени самопризнания от подсъдимия, ако делото е за умишлено убийство или тежка телесна повреда.

По-рано в залата обаче бе приет и проект на ГЕРБ - за изменения в Наказателния кодекс (НК), според който съкратеното следствие остава, но да се предвижда по преценка на съда и намалението на наказанието да е с 1/5, а не с 1/3, както е сега.

"Имаме идея да предложим да се запази съкратеното съдебно следствие само за тежките престъпления и да отпадне за убийство. Най-вероятно е в предложението да изключим тежките телесни повреди, т.е. да останат убийствата. Смятаме, че с тежките телесни повреди изнасилване и блудство ще се задръсти цялата система от работа. Ще се върнем в 2007 г., когато 268 000 преписки бяха прекратени. Разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Такава идея имаме, но нека да обсъдим. Не е категорично, това е като мнение. Нека чуем главният прокурор какво мисли, съдиите от ВКС и следващият вторник да го обсъдим", заяви Александрова след заседанието на комисията днес, цитирана от агенция "Фокус".

Очаква се сроковете за приемане на обединените проекти да бъдат съкратени до максимум три дни - за приемане на предложения между двете четения; следващият вторник да бъде насрочено ново извънредно заседание на правната комисия, а в сряда да влезе в пленарна зала за окончателно приемане.

Депутатът от БСП Крум зарков пък постави и днес въпроса с проекта на ГЕРБ, който все още не е оттеглен, а срокът за приемане на предложения по него изтича утре.