Кметската надпревара в Пловдив на поредни избори се очертава оспорвана. Това става ясно от данните от експресно проучване на „Маркет линкс” по поръчка на бТВ, проведено непосредствено преди старта на официалната предизборна кампания - в периода 21-24 септември. 

Социологическото проучване показва, че най-голяма подкрепа за кмет на Пловдив към момента получава кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров (досега областен управител) – 21%. На второ място с 19% подкрепа е бившият кмет, сега депутат Славчо Атанасов от НФСБ и ВМРО. В тройката е и кандидатката Дани Каназирева, издигната от „Съюз за Пловдив”, която сега е общински съветник - с 11%. Следва кандидатът на БСП за България Николай Радев, за когото биха гласували 8% от анкетираните, а кандидатите на „Демократична България” Атанас Костов и на АБВ Любомира Ганчева към момента имат около 2%.

Снимка бТВ

Повече от половината анкетирани пловдивчани са заявили, че ще гласуват на вота на 27 октомври. 14% заявяват позиция, че няма да отидат до урните, 17 на сто "по-вероятно ще гласуват", а 10% от гражданите отговарят, че е „по-вероятно е да не гласуват”, става ясно още от данните на "Маркет линкс", цитирани от бТВ.

Снимка бТВ

В битката за места в общинския съвет картината на старта на кампанията според социолозите е следната: за листата на ГЕРБ биха пуснали бюлетина около 30% от анкетираните. На второ място излиза листата на БСП за България с 22% подкрепа. Трети се нареждат явяващите се заедно НФСБ и ВМРО - с 8%.

Проучването е направено от „Маркет ЛИНКС” по поръчка на bTV.

Проведено е сред 542 лица над 18 г., в периода 21 - 24 септември по метода на прякото-лично интервю в Пловдив.