Звездата на руското кино Данила Козловски отново е подложен на остри критики. Но ако преди година и половина атаките срещу трейлъра на режисираната от него спортна драма „Треньор” бяха от обикновени тролове, хейтъри и футболни фенове, този път нападателите са от съвсем друга духовна, даже духовническа категория.

Причината за новата вълна обвинения е в сюжета на бъдещия сериал „Карамора”, чийто герои са от царската династия Романови. Тук трябва да припомним, че предишният руски филм за представител на това семейство - „Матилда”- предизвика голям скандал. Част от руското общество се оказа свръхчувствителна на тази тема - подобно на някои ислямски общности на тема карикатури на Пророка.

В случая с „Матилда” това, което дълбоко обиди, огорчи и възмути феновете на Николай II, беше, че според сюжета още преди да седне на трона и да се ожени, монархът е имал романтична връзка с известна балерина.

Ако този банален исторически факт ви се струва обиден, какво ще кажете за това: в „Карамора” династията Романови управлява Русия с помощта на могъщ вампирски клан? Това напомня за „Империята на злото“, макар че определението на Рейгън се отнасяше за СССР, а тук става дума за царска Русия.

Един от първите, които осъдиха Козловски, беше архимандрит Нектарий, разпознал в историята „кълновете на сатанинската култура”, а след него – протойерей Всеволод Чаплин (доскорошен шеф „Връзки с обществеността” на Московската патриаршия) и големият почитател на Николай II, авторът на филма за последния император „Оболганный государь“ („Оклеветеният цар”) Сергей Алиев.

Данила Козловски вече завършва работата си като режисьор по сериала, който трябва да тръгне по екраните есента на 2020 г., съобщава „Комерсант”. Действието се развива „в алтернативна Русия”, където императорският дом се охранява от древно семейство вампири. Влизайки в борба със злите духове, главният герой (отново Данила Козловски) неволно ще отприщи световна война, както и революцията от 1917 г.… Филмът не е съвсем готов, но по стар руски обичай страстите около него вече врят и кипят, като най-възмутени са представителите на Руската православна църква.

„Налице е безбожно, богохулно и русофобско отношение към нашето славно минало, заяви архимандрит Нектарий (Головкин) в интервю за „Руска народна линия“. - Филмът клевети императорското семейство и е пагубен за манталитета на нашия народ.“

Според свещеника филмите, които „унижават” Иван Грозни, Распутин и царското семейство, са част от култура, която може да се нарече „сатанинска“. Архимандритът призова Държавната дума да забрани снимките на всеки такъв филм.

Какво можем да кажем? Сюжетът на филма, който прави Козловски, със сигурност е лукав - пише „Комерсант”, - и е поредният опит революцията да бъде обяснена с намесата на извънземни, а този път отвъдморски сили. Ако духовниците се възмущават от факта, че вместо истинската трагична история от 1917 г. отново ни предлагат отчаяна измислица, това ще звучи поне разумно.

Но архимандритът се възмущава от друго - от самото съприкосновение до „славното минало“, а опитите за подобна мрачна забрана са просто смешни. Козловски се опитва, макар и в жанра на алтернативната история, да разсъждава върху причините за революцията, а служителят на Църквата изисква „да не се пипа нищо“, защото всеки подобен опит е „богохулство“. Дали младият режисьор е предполагал, че ще бъде зачислен сред сатанистите още преди да е завършил филма?

Така или иначе, вече очакваме с голям интерес сериала „Карамора”. Миналата година Църквата (и особено депутатката Наталия Поклонская) направи незаменима реклама на „Матилда” - филм, който иначе можеше да мине незабелязано. Сега, изглежда, се опитват да повторят същия номер и с този нов сериал - дано поне да си струва.

Новата звезда на руското кино

Данила Валериевич Козловски е руски театрален и киноактьор. Роден е на 3 май 1985 г. в Москва, учил музика и балет, тренирал футбол. През 2002 г. завършва специално кадетско училище, подготвящо кадри за военноморските сили - а след това актьорско майсторство и режисура в Санктпетербургската държавна театрална академия. През 2005 г. печели филмовата награда „Бял слон“ на Гилдията на филмовите критици в Русия за „Най-добър актьор“ с ролята на Николай в игралния филм „Гарпастум“ на Алексей Герман-младши. От 2012 г. е в трупата на академчния Малий театър в Санкт Петербург.

През 2014 г. Козловски прави холивудския си дебют (във филма „Академия за вампири“), същата година се снима и в реклама на „Шанел” с Кира Найтли.

На 20 май 2015-а сбъдва голямата си мечта - представя се от сцената на Болшой театър в Москва като вокалист с концерта „Голямата мечта на обикновения човек”. Заедно с оркестър „Фонограф-Симфо-Джаз” пее хитове на американски поп и джаз класици от средата на ХХ век като Франк Синатра, Тони Бенет, Дийн Мартин, Нат Кинг Коул.

През август 2016 г. дебютира като режисьор със спортната драма „Треньор“, в която играе главната роля на бивш голмайстор на националния отбор по футбол, който става треньор на провинциален тим. Козловски е също продуцент и сценарист на филма. Година по-късно го гледахме в скандалния руски филм „Матилда“, режисиран от Алексей Учител. А през есента на 2017-а се снима в няколко епизода от последния сезон на популярния тв сериал „Викинги” на канала „History” (след като предишната година бе изиграл главната роля в руския псевдоисторически епос „Викинг”).

Участвал е в британския сериал „Макмафия”, в „Довлатов” на Алексей Герман-младши, в „Декоратор” - по един от детективските романи на Борис Акунин за Ернст Фандорин.

През октомври 2020 г. предстои да видим втория му режисьорски игрален филм „Когда падали аисты” („Когато щъркелите падаха”) за пожарникар – герой и участник в ликвидацията на последствията от трагедията в Чернобиската АЕЦ.

"Площад Славейков"