Парламентарно откритие на деня: от БСП искали премиерът Бойко Борисов да идва всеки месец в Народното събрание за блиц парламентарен контрол, за да... могат и те да черпят от високия му рейтинг. Това се разбра от думите на председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на продължили над час и половина дебати на тема да се върне ли практиката с редовно препитване на Борисов и вицепремиерите му по актуални теми от депутатите. 

Предложението за промени в правилника на Народното събрание за връщане на отменения от ГЕРБ блиц контрол е на левицата. Основният мотив - премиерът Борисов не уважава редовния петъчен парламентарен контрол, не се появява с месеци, а ръководството на законодателния орган редовно отклонява въпроси и питания към него с аргумент, че не той в правителството отговаря за една или друга политика - има си ресорни министри. 

Дебатите почти не стигнаха до разговор по същество трябва ли депутатите да препитват регулярно Борисов и заместниците му по актуални теми или не. Но пък се разгърна пиперлива дискусия на тема демокрация, конституция, парламентаризъм, мажоритарна изборна система, кабинета "Орешарски", Виктор Орбан, та даже и Мая Манолова и избора й за омбудсман.

Чуха се и някои "екзотични" предложения и преположения. Едно от тях отново дойде от ГЕРБ - от депутата и бивш конституционен съдия Георги Марков, който все пак предупреди, че не ангажира групата с мнението си - било лично. Марков допусна, например, че Народното събрание трябвало да заседава "на сесии" и да не е постоянно действащ орган, който постоянно променя закони. 

Искрен Веселинов от ВМРО (Обединени патриоти) добави, че била проблем на демокрацията "хиперактивността на депутатите, които произвеждали много законопроекти". 

Вероятно откритието на Дариткова бе в следствие на изявление на Георги Свиленски от БСП, който заяви, че с настояването Бойко Борисов да идва и да отговаря на въпроси в парламента е с цел да се повиши доверието в Народното събрание като институция.

Всъщност повторената много пъти теза на социалистите бе, че законодателният орган се е превърнал в придатък на правителството и премиера, а според конституцията би трябвало да е обратното. Антон Кутев от БСП неколкосратно повтори, че според него неявяването на парламентарен контро на Борисов е нарушение на основния закон, в който пише, че България е парламентарна република. 

"Това, че криете премиера, е ясно на всички. Вие преди време дори гласувахте да няма излъчване на живо по националния канал. Въпросите, които са отправени към него тук, са от първостепенно значение. Никой не го вика за водопроводите и тръбите. Има още една причина да не го викате, защото когато той - Бойко Методиев Борисов дойде тук, ви казва директно от трибуната какво да правите и как да гласувате, както го прави от кабинета си. И на вас затова ви става неудобно и не го викате", обърна се към управляващите пък депутатът от БСП Иван Ченчев.

Контрира Красимир Ципов от ГЕРБ, който извади статискита как от началото на сесията имало 26 въпроса и питания към премиера Бойко Борисов, които обаче не отговаряли на правилника. Освен това обвини БСП, че Борисов не участвал в парламентарния контрол:

"Ето, че той (премиерът) е идвал да отговаря, а вас ви нямаше в началото на годината три месеца", припомни той бойкота на работата на НС, който от БСП бяха обявили в продължение на месеци.

"Премиерът прехвърля отговорността и грешките си към министрите си, за да излиза винаги в бяло, предпочита да отговаря само на удобни въпроси навън, нека дойде тук и да отговаря на неудобни въпроси", добави на свой ред социалистът Таско Ерменков.

От БСП отбелязаха, че според правилата, които премиерът сам е определил в Министерския съвет, той може да отговаря само за въпроси, свързани със сигурността. А в същото време на практика отговаря за всяко нещо в държавата и дори лично обявява, че ще се обади на депутатите си и ще ги инструктира как да гласуват, като например по казуса със създаване на анкетна парламентарна комисия по случващото се в БНР. "Да дойде тук и да си поеме отговорността официално", поиска Антон Кутев.

На всичко това Даниела Дариткова - лидерка на ГЕРБ в парламента - отвърна: 

"Има ли премиер, който е по-близо до народа, по-достъпен и хората да чуват директно отговорите от него?"

Тя се върна към периода 2013 г.-2014 г., когато управляваше кабинета на Пламен Орешарски, когато на фона на нестихващи протести и обсаден парламент, депутатите по време на блиц-контрола били слушали непрестанно отчети, че всичко е наред. Допълни, че ако опозицията спазва правилника на парламента, има много възможности Борисов да се явява винаги по актуални теми. Тук дойде и откритието, че БСП искали "да се възползват от високия рейтинг на премиера и да черпят от него".

Наложи се Валери Жаблянов от БСП да й отвърне, че има много държави, които са далеч от определението "демократични", за които се твърди, че управниците им били "близо до народа". Припомни и че по конституция работа на министър-председателя е да бъде в Народното събрание за парламентарен контрол на първо място, а не да се среща със строители по обекти. 

"Воля", която все по-често и редовно гласува с ГЕРБ, не подкрепи възстановяването на блиц контрола. "Патриотите" - също - но с аргумент, че това няма да предотврати неидването на Борисов в Народното събрание. По думите на Искрен Веселинов "когато имаше близ контрол - той пак всяка сряда беше в командировка" (блиц контролът се провеждаше в сряда - б.р.)

Единствето от "Атака" се получи подкрепа - но не заради Бойко Борисов, а заради това, че "негови министри се крият зад широкия му гръб" и също избягвали въпроси - заяви депутатът Павел Шопов. Очевидно - макар и неназовавайки го - в опит да продължи войната между "Атака" и бившия им вече коалиционен партньор ВМРО с лидер вицепремиера Красимир Каракачанов. 

По същество - предложението на социалистите бе министър-председателят да се явява в парламента в последните до два часа от заседанието всяка първа сряда на всеки месец и да отговаря на устни въпроси, като всяка група да може да задава по два, а независимите депутати да имат право на общо два въпроса към него. Предвиждаше се, ако премиерът отсъства, да се определя друга дата в месеца, когато да дойде и да отговаря. С 68 гласа "за", 85 "против" и 11 "въздържал се" промяната в правилника на НС закономерно бе отхвърлена. 

А ДПС просто не участва в дискусията.