Британският премиер Борис Джонсън ще представи днес окончателното си предложение за Брекзит, което ще изпрати на Брюксел. Джонсън ще направи това в заключителната си реч на годишната конференция на британските консерватори, която се провежда в Манчестър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В речта си пред делегатите на форума Джонсън ще каже, че ако Брюксел не прояви разбиране и не сключи сделка въз основа на това предложение, то Великобритания ще спре да говори по темата и ще напусне ЕС на 31 октомври.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вляво) и главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние разговарят преди днешното заседание на Колегиума на комисарите в Брюксел. Снимка АП/БТА

В заключителната си реч Джонсън ще се придържа към твърдата си линия за Брекзит, като ще представи подробности за онова, което той вече нарече "справедлив и разумен компромис" за Брекзит.

"Приятели, страхувам се, че след три и половина години хората започват да имат усещането, че ги правят на глупаци. Те започват да подозират, че има сили в тази страна, които просто не искат Брекзит изобщо да бъде осъществен", ще каже Джонсън според откъси от речта му, разпространени от неговата канцелария. "Нека да осъществим Брекзит на 31 октомври, така че през 2020 г. нашата страна да може да се придвижи напред".

Британското правителство същевременно уточни, че ще прати новото британско предложение за Брекзит на Брюксел, след като Джонсън закрие днес годишната конференция на торите, предаде Асошиейтед прес.