"Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площ „Свети Никола“, разположена на територията на областите Стара Загора и Пловдив - в общините: Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови и Брезово.

Такова решение взе Министерски съвет на днешното си заседание, съобщава правителствената информационна служба. 

Разрешението за търсене и проучване се предоставя за срок от 3 години. За този период компанията инвеститор ще вложи минимум 470 000 щатски долара в търсещи-проучвателни дейности.

В средата на лятото, с личното присъствие на премиера Бойко Борисов, канадската компания откри първия у нас новоразработен рудник за добив на злато през последните 40 години. Находището е край Крумовград и очакванията са, че "Дънди Прешъс" ще добие 21 тона злато от рудника "Ада Тепе" за следващите осем години.

Общата стойност на инвестицията - от момента на започване на проучвателните дейности до момента на започване на работа по добива, е над 280 млн. лв. Около 300 души пък ще се местните работници в рудника. 

Концесионната такса, която "Дънди Прешъс" ще плаща на държавата е в размер 1,44% от борсовата цена на добитите през години злато и сребро. Правителството и фирмата ще се договарят за такса за "Свети Никола", ако бъдат намерени сериозни находища и инвеститорите решат да създадат производство. 

Първата инвестиция на канадската компания в България беше мината в Челопеч, където се добива златна, сребърна и медна руда.