Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да удари Европа с мита от $7.5 милиарда върху вноса от ЕС годишно, подготвяйки сцената за ескалация на трансатлантическата търговска война, предаде "Политико".

Световната търговска организация публикува в сряда решение, което дава зелена светлина САЩ да наложат наказателни мита на ЕС, заради извънмерни субсидии за аерокосмическия гигант "Еърбъс" (Airbus).

"Съединените щати могат ... да вземат контрамерки спрямо Eвропейския съюз и определени държави членки ... на ниво, което не превишава $7,496623 милиарда годишно", се казва в заключенията на решението.

То отбелязва най-голямата санкция налагана някога от арбитър на СТО.

Решение по успоредно дело, заведено от ЕС срещу субсидиите на САЩ за "Боинг", главния конкурент на "Еърбъс", се очаква след осем месеца.

По-рано днес ЕС призова президента на САЩ Доналд Тръмп да избегнат взаимна търговска война. 

СТО постанови през май, че Европа незаконно е субсидирала "Еърбъс", нанасяйки по този начин щети на "Боинг". ЕС спечели подобно дело в СТО, като обвини Вашингтон в незаконно субсидиране на "Боинг", но постановлението, позволяващо ответна мярка, все още е далече.

Говорителката на Еврокомисията Мина Андреева каза днес, че "трябва да се избегне налагането на взаимни мита". Според нея това ще нанесе щети на икономиките, световната търговия и авиацията.

"Готови сме да работим със САЩ за намирането на справедливо и балансирано решение за самолетните ни индустрии. Все още сме готови и искаме да постигнем справедливо уреждане, но ако САЩ решат да наложат позволени контрамерки, ЕС ще направи същото", отбеляза тя пред журналисти.