София не трябва да става заложник на политически амбиции. Това заяви пред бТВ Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на столицата от ГЕРБ.

"Градът има възможност да привлече стратегически инвеститори. Не бих искала градът ни да се превърне в заложник на политически амбции, които нямат общо с живота на хората", каза Фандъкова.

Тя отговори и на някои от критиките към досегашното й управление, като например закупуването на електробуси. Фандъкова изтъкна, че общи ще бъдат купени над 80 електробуса. Всеки един от тях струва 750 хил. лв., като тази цена е най-ниската в Европа към този момент.

"Повечето от европейските градове вече имат електробуси. Освен нулеви емисии елктробусите са почти безшумни. Всички процедури, всички договори са качени на сайта на Столична община", каза още Фандъкова.

По отношение на дълга на София тя изтъкна, че столицата има най-високия възможен кредитен рейтинг. А общината е длъжна плащанията по дълга да не надвишват 15% от собствените приходи. Към момента в София разходите по дълга са 7,7%.

"Нашите заеми са само инвестиционни, за метрото например. Ако не бяхме вземали заеми щяхме сега да завършваме първата линия", каза още Фандъкова. "Ако един кмет решава, че няма да взема никакви заеми, това означава липса на развитие", каза Фандъкова.

И допълни, че общината е изключително консервативна по отношение на дълга.

"Разчитам на подкрепата на всички софиянци, които искат града да се развива", каза Фандъкова.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ