Германският град Мюлхайм на Рур поиска да се започне процедура за прогонване от страната на семейството на 14-годишен български гражданин, който през лятото бе арестуван заради изнасилването на млада жена. В насилието участваха още четирима негови съграждани, двама от тях на 14 и други двама на 12 години. Всички са от ромски произход.

Изнасилването е станало на 5 юли, когато момчетата заприказвали млада жена късно вечерта и я помолили да ги придружи до площадката в гориста местност. Там я ударили, повалили и изнасилили.

Говорителят на града Фолкер Вибелс заяви днес, че семейството на основния обвинен трябва да напусне Германия. Срещу семейството му е започната процедура за ограничаване на правото им на свободно придвижване, каквото се полага на граждани от ЕС. От това право се възползват всички граждани от ЕС в първите 5 години след преместването си, след което, за да продължат да го ползват, трябва да докажат, че получават доходи.

Не е нужно тези доходи да са големи или достатъчни за прехрана, стига и минимална заетост. Бащата на обвинения е представил в съда трудов договор, но така и не се явил на работното си място, затова договорът е прекратен и невалиден. Семейството е имало и час за изслушване от съда, който обаче не спазило и така и не се явил никой.

Обвиненият и семейството му имат 4 седмици да оспорят решението. Според пълнолетна дъщеря на фамилията обаче родителите са напуснали Германия още преди месец. 14-годишният е в предварителен арест.