Руският президент Владимир Путин защити американския си колега Доналд Тръмп срещу обвиненията, че държавният глава на САЩ е оказвал телефонен натиск над Киев да дискредиритра политическия опонент на Тръмп Джо Байдън, като заяви че няма „нищо компроментиращо“ в стенограмата на разговора, предаде Франс прес.

„Не виждам нищо компроментиращо в разговора между Тръмп и украинският лидер (Володимир) Зеленски“, заяви Путин.

В същото време шефът на американската дипломаиця Майк Помпео потвърди в сряда, че е присъствал на телефонния разговор между Тръмп и украинския му колега Зеленски, който е в центъра на процедура за отстраняване на президента на САЩ от длъжност, предаде агенция Белга.  

"Бях там по време на разговора", потвърди държавният секретар, до когото три комисии в американския Конгрес са изпратили официални искания да им даде необходимите за разследването документи.

Помпео говори на съвместна пресконференция с италианския му колега Луиджи ди Майо в Рим.

Междувременно руски медии цитираха Путин да се шегува, че Москва може да се намеси на бъдещи избори в САЩ.

Запитан на форума "Руска енергийна седмица" в Москва дали Русия може да направи това, руският президент използва израз на предишната британска министър-председателка Тереза Мей: "Много е вероятно".

"Ще ви кажа под секрет, да, обезателно ще направим необходимото, за да ви развеселим както трябва. Но за това не казвайте на никого. Разбрахме се", каза Путин.

По думите на Путин Москва би работила с всеки президент, избран от народа на САЩ.

Той добави, че никога не е имало близост между него и Тръмп, но че двамата имат отношения, основаващи се на доверие. Руският лидер посочи, че американският президент продължава да иска  възстановяване на отношенията д Русия и иска да използва всяка възможност за това.

Според Путин Русия е била въвлечена във вътрешнополитическите борби в САЩ още преди избора на Тръмп за президент през ноември 2016 г. Нападките срещу него в САЩ използват антируска риторика, каза руският президент.