"През годините мислех, че той има фиксация в г-н Цацаров, а сега почвам да си мисля, че има фиксация в длъжността главен прокурор.

Аз имам приятели съдии, уважавам съда и не съм си позволявал никога да коментирам съдебни решения, нито съда изцяло - но виждам, че това не е подход, възприет от други лица от съдебната власт."

Така днес Иван Гешев коментира писмото на председателя на ВКС Лозан Панов до главния прокурор, в което Панов апелира да се кажат успешно приключените дела на единствения кандидат за поста на Сотир Цацаров.

"Вижте, за речника ми не мога да коментирам нищо - не съм запознат с това изявление ли е , писмо ли е..." 

Гешев направи уточнение, че не знае "какво иска г-н Лозан Панов" и за какво писмо става въпрос, защото се връщал късно снощи от посещение в Германия.

След което го коментира напоително:

"Това, което мога да кажа, е, че не се притеснявам от работата си. Оценката на работата на един прокурор в крайна сметка дава съдът. След като имам над 233 осъдени лица, значи съдът ми е дал отлична оценка. С това че по мои обвинителни актове са осъдени такъв брой лица (всъщност става въпрос и за годините в Районна прокуратура - б.р.). Това е оценка не само на количеството, но и на качеството на свършената от мен работа.

Второто, което искам да кажа, е, че с решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална. Т. е. - ВСС е установил, че имам високи професионални качества. Така че - ако това, което казвате, е така от страна г-н Лозан Панов, и тези факти, които изразих пред вас, няма как да не са му известни, нямам представа защо се интересува от това, за което вие ме питате..."

На Гешев бе подаден въпрос за Джок Полфрийман, който е повод за атаки срещу съда и срещу поне двама от съдебния състав - отявлени критици на Цацаров:

"Аз не мога да имам никакви очаквания (в смисъл - към изхода от делото, което е във ВКС, б.р.). Прокуратурата е свършила изцяло своята работа - както знаете, убиецът Джок Полфрийман е осъден, осъден е по внесен обвинителен акт от прокуратурата на 20 г. лишаване то свобода. Ще чакаме какво ще прецени съдът и ние ще спазим и ще се съобразим с решението на българския съд."

И се върна на Панов:

"Който и да беше на моята позиция, това напрежение щеше да го има, след като не е от кръга приятели на тези хора, които генерират това напрежение... А дали щяха да са 1, 2 или 3-ма кандидати (в процедурата за главен прокурор - б.р.), това напрежение щеше да го има.

Независимо за кой става въпрос, ако не е от кръга - един тесен, малък включително и политически кръг - ако не си от този кръг, ще се случи това, което се случва.

Казах много пъти пред вас - казах какво ще се случи, казах защо ще се случи и вие го виждате какво се случва", припомни Гешев изказванията си. 

Той даде пример, че и Борис Велчев бил единствен кандидат, номиниран от доста по-горлям брой членове на ВСС (но Съветът тогава не беше разделен, б.р.) и тогава никой не повдигнал въпроса, а пък при избора на Сотир Цацаров били трима, но имало недоволство, че изборът е предрешен и това е формално заседание .

"Тук не става въпрос за принципно отношение, тук става въпрос за БЕЗпринципно отношение. Просто един кръг, малък кръг - политически, включително към него спадат явно и някои магистрати, не харесва прокуратурата .И аз не мога да им забраня да не ни харесват - нищо не може да направим", продължи той.

Според Гешев нямало значение личността.

"Който и е човек извън този кръг да бе номиниран - независимо дали съм аз или някой друг, дали 1, 2 или 3-ма -  реакцията щеше да е същата. Компромати в медиите, доноси в Европейската комисия, обикаляне на цяла Европа и участие в различни форуми, плюене на българската държава! Това се случва", описа въпросния зловещ кръг Гешев.

Иначе зам.главният прокурор представи днес акция срещу организирана престъпна група, занимаваща се с имотни измами. Те намирали жилища на възрастни хора със зависимости - алкохолни, наркотични, с психични пробреми и ги отнемали с измама. Работено е по 10 души, а лидер бил ромски барон  с прякор Начо.

Накрая жертвите били изхвърляни на улицата, което Гешев окачестви като "изключително грозно и нечовешко".