Кралският Шекспиров театър ще прекрати сделката си за спонсорство с енергийната компания „Бритиш петролиум“ (ВР) насред нарастващ обществен натиск върху връзките на водещи британски културни институции с нефтени гиганти, съобщава „Гардиън“.

В изявлението на театъра се казва, че след месеци на яростна и шумна кампания от артисти, публика и екозащитници, трупата прекратява 8-годишното си партньорство с фирмата. Договорът се преустановява в края на тази година, малко повече от две години преди да изтече.

Решението на Кралския Шекспиров театър усилва натиска над Кралския оперен театър, Британския музей и Националната портретна галерия, критикувани поради същата причина.

Миналата седмица популярно стана писмо до театъра, в което група младежи се заканиха, че ще го бойкотират, ако не спре да си сътрудничи с компании, които унищожават бъдещето им. Междувременно същата фирма финансира програма за млади зрители, което позволява на посетителите от 16 до 25-годишна възраст да гледат спектаклите на трупата за 5 паунда.

Кралският Шекспиров театър разбира, че климатична криза означава, че бизнесът не може да продължава да работи по обичайния си начин и ние ги поздравяваме, че доказаха лидерството си“, коментира Джес Уърт, представител на кампанията „Culture Unstained“ (Неопетнена култура).

От театъра заявиха, че са се решили на драстичната мярка след „внимателен и често труден дебат“ и признават, че заплахата на младите хора е повлияла силно на разговорите.

От ВР отговориха, че са „разочаровани и разтревожени“ от решението на театъра – в последните 8 години програмата им е позволила на 80 хил. младежи да гледат представленията на трупата с намалени цени. В същото време твърдят, че споделят тревогите на младежите и се опитват да намерят решение на проблемите със замърсяването, но и осъзнават нуждата на света от енергийни запаси.

В последните години, с нарастващите климатични проблеми, все по-осезаемо се засилва критиката срещу спонсорството на енергийни гиганти в културата на страната. През февруари активисти окупираха Британския музей именно заради връзките му с ВР, а през юни няколко водещи артисти писаха до директора на Националната портретна галерия в навечерието на церемонията по раздаване на годишните им награди, за да настояват за прекратяване на връзките на институцията с компанията.