Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) са изпратили указания към консулските служби на страните членки на ЕС за издаването на визи за жителите на тези части от Донецка и Луганска области, които не са под контрола на украинските власти.

Указанията са разработени по искане на страните от ЕС във връзка с указа на руския президент Владимир Путин от 24 април. По силата му жителите на двете области могат да получават с улеснения паспорти на руски граждани. Държавите от ЕС искат насоки, въз основа на които да идентифицират и да не признават паспортите, издадени в резултат на този указ.

Жителите на двете области трябва да подават заявления за европейска виза в консулските представителства на държавите от ЕС в Украйна, се казва в документа. Консулствата на членките на Съюза в Русия трябва да препращат жителите да Донецка и Луганска области към Украйна, като обясняват, че с биометричен украински паспорт пътуването до Европа се извършва без виза.

ЕК дава насоки как консулските служби да различават руските паспорти, издавани на жители на двете области след датата на указа. Събраните данни може да послужат за създаването на европейски списък за непризнаване на тези паспорти, при запазване на правото на държавите от ЕС сами да преценяват как да постъпят.

През юни Европейският съвет определи указа на Путин като нарушение на Минските споразумения за Донбас.