Хейтъри ви тероризират с обидни или клеветнически статуси във Фейсбук? И вие не можете да им направите нищо? Това вече е минало.

От днес можете да задължите социалната мрежа "на световно ниво" да заличи това съдържание - при условие, че сте спечелили дело за целта в съд на държава членка на ЕС. 

Това следва от днешно решение на Съда на ЕС по иск на австрийска депутатка. В него съдът постановява: 

"Доставчик на хостинг на съдържание като Фейсбук може да бъде задължаван от съд на страна членка на ЕС да премахва на световно ниво изказвания, за които съд на страна от ЕС е преценил, че са клеветнически или оскърбителни, постанови Съдът на ЕС, цитиран от Франс прес и ДПА.

С днешното си решение Съдът отговаря на Oberster Gerichtshof (Върховен съд), че Директивата за електронната търговия, чиято цел е да установи баланс между различните заложени интереси, допуска съдилищата на държава членка да могат да разпоредят на доставчика на хостинг услуги: 

- да премахва съхраняваната от него информация, чието съдържание е дословно идентично на съдържанието на информация, обявена преди това за незаконна, или да блокира достъпа до тази информация, независимо по чия молба се съхранява тя,

- да премахва съхраняваната от него информация, чието съдържание е смислово равностойно на съдържанието на информация, обявена преди това за незаконна, или да блокира достъпа до тази информация,

- да премахва посочената в разпореждането информация или да блокира достъпа до нея в целия свят в рамките на релевантното международно право, като съобразяването на международното право е задача на държавите членки". 

Доставчикът на хостинг, какъвто е Фейсбук, може да бъде задължаван да прилага тази мярка и в рамките на международното право, тъй като страните членки на ЕС трябва да го спазват.

Съдът на ЕС беше запитан от австрийския Върховен съд как да се тълкува европейска директива от 2000 г. за търговията онлайн.

Делото заведе бившата депутатка в австрийския парламент Ева Главишниг, която заяви, че потребител на Фейсбук я уязвява в социалната мрежа с коментара си на медийна статия за подкрепата на австрийските "Зелени" за мярка в полза на бежанците.

Линкът към статията, който потребителят е постнал на своята страница, съдържал снимка на депутатката. Под нея потребителят на Фейсбук написал коментар, който е бил преценен за оскърбителен от австрийски съд.

"Това е историческа победа в защитата на личните права срещу интернет гигантите", заяви Главишниг за австрийската информационна агенция АПА.

С решението си, че на Фейсбук може да се нареди да премахне не само коментар на конкретен потребител, а и подобни коментари на други потребители по света, ЕС прояви самоувереност по отношение на основните права и ценности, каза Главишниг.

Екип на Клуб Z и БТА