Когато представи новата операционна система Windows 10 през 2015 г., Microsoft обяви, че това ще е "последният Windows". Тоест - операционната система вече ще се ъпдейтва от разстояние и няма да има 11, 12 и прочие.

Тази теза издържа 4 години - снощи компанията представи нов вариант на Windows - 10X - специално пригоден за новите им сгъваеми устройства с два екрана - телефон и таблет.

Хората на Бил Гейтс показаха първо нови версии на популярния 2-в-1 таблети Surface - Surface Pro 7 и Surface Pro X, както и нов Surface Laptop 3. Те обаче не изненадаха с нищо ново, освен новото поколение процесори на Intel, и добавянето на USB-C портове - нужен, но повърхностен хардуерен ъпгрейд.

Истинската изненада обаче дойде от две други устройства - Surface Duo и Surface Neo.

Първият е сгъваем смартфон с 5,6-инчов дисплей... който обаче се разгъва до 8,3-инча. Налице обаче не е гъвкавият екран на Samsung Galaxy Fold, а едно по-малко иновативно, но пък по-сигурно решение - два екрана с обща панта.

Surface Duo - сгъваем, но по друг начин.

Surface Duo е задвижен от Android - и се затваря и отваря в двете посоки с удобно разположени магнити. Устройството е дебело едва 4,8 мм - разгънато. Хардуерът не е нищо изненадващо, нито пък резолюцията на екраните. А малко негативно впечатление правят огромните незаети от дисплей пространства над двата екрана.

Surface Neo пък е "големият брат". Също с два екрана, всеки по 8 инча, и разширяващи се до общо 13,1 инча при отваряне, той ще тежи едва 655 грама и ще има няколко различни форми на работа - като голям таблет, като "палатка", като малък таблет, като лаптоп с допълнителна клавиатура върху единия екран. 

Именно за това устройство е пригодена новата версия на Windows - 10X. В нея се премахват т.нар. Live Tiles, които досадиха на множество потребители още от Windows 8 насам. 

Лошата новина е, че Surface Neo и Windows 10X няма да излязат на пазара до края на 2020 г.