Едно решение на Изпълкома на БФС от вторник буни българския футбол вече трети ден. 

Ето какво точно гласи то, огласено на сайта на централата:

"... както и предложението на Треньорската школа за забрана участието на вратари с паспорти от държави извън Европейския съюз в професионалния ни футбол от началото на състезателната 2020/2021 година."

На пръв поглед мотивите са благородни. Централата не може да ограничи футболистите с паспорти от страни в ЕС, но поне смята, че може да го направи с тези, които са извън пределите на съюза. Има подобни практики по света с цел насърчаване на собствените кадри.

Въпреки че е странно - защо само с вратарите се прави? Може би защото главата на БФС - Борислав Михайлов, беше вратар и то не какъв да е. Потомствен. И този, който носи най-дълго капитанската лента на тима на Четвъртите в света. Пазеше в "САЩ '94" и още в един куп паметни мачове.

Но пък българският футбол страда на всички постове. Погледнете съставите на националния селекционер Красимир Балъков - нека си го кажем, под знамената от доста време попадат играчи на посредствено ниво, които може и да не са мечтали да получат тази чест. А изборът все повече се стеснява и качеството девалвира.

Защо не се въведе забрана и за защитниците, халфовете и нападателите? На българчетата продължава да се дава шанс много трудно, но честно казано те не са и готови понякога да го грабнат и заслужат заради лошата работа в детско-юношеските школи. На въпросното заседание на ИК, проведено тихомълком между другото, ИК гласува нова концепция за развитие на детско-юношеския футбол. Поредната.

Иска се време да видим дали ще понесе някакви плодове - поне пет години. Но решението с вратарите ще има почти незабавен ефект - то влиза в сила от началото на следващия сезон. 

Кой ще засегне промяната?

На пръв поглед не малко отбори. Но бърза справка показва, че вратари като бразилците Ренан ("Лудогорец"), Густаво Бусато (ЦСКА-София) и още неколцина са с паспорти от страни в ЕС. Други - Хорхе Броун ("Лудогорец") и украинецът Генадий Ганев ("Дунав"), не са титуляри.

Така единственият отбор, който е пряко потърпевш в момента, е "Левски", привлякъл през лятото черногореца Милан Миятович. Негова резерва е Николай Михайлов, син на Борислав Михайлов. Не, че от "Герена" не могат да издействат българско гражданство и на Миятович.

Така току виж догодина може да се облагодетелства националният ни тим и иронията в решението на БФС ще стане пълна. Но това няма да е за първи път, свикнали сме.

Още един любопитен детайл - вярно, че ръководството беше друго, но "Левски" бе един от отборите, издигнали Борислав Михайлов за нов мандат на конгреса на БФС преди повече от 18 месеца. Спас Русев произнесе пламенно слово от трибуната на форума в подкрепа на Боби.

Липсващите звена

Върнете се по-горе и вижте на кого се позовава БФС като източник на предложението - Треньорската школа. Пред сайта dsport Михаил Мадански, един от хората в тази школа, а също така лектор и част от треньорската комисия на БФС, заявява, че такава идея не е излизала от него и неговите колеги.

По темата е разговарял с председателя Юри Николов и с останалите. Бях доста изненадан, това е фалшива новина, изумен е Мадански, вече дългогодишен наставник в родния футбол, включително и в националните отбори.

Всеки може да си направи изводите сам.