Световната търговска организация даде зелена светлина на американската администрация да наложи допълнителни мита върху вносните стоки от Европейския съюз, а общата сума на налозите се очаква да достигне 7,5 млрд. долара. Формалната причина е, че Организацията прие обвинението на САЩ, че Европа е субсидирала незаконно самолетния производител "Еърбъс". Само няколко часа след като се появи документ, показващ върху кои стоки ще бъдат наложени новите мита, редица държави от Европейския съюз предупредиха, че разрастващата се война може да коства оцеляването на цели сектори от икономиката. 

Италия

Според асоциацията на италианските земеделски производители "Колдирети" (Coldiretti) американските мита върху стоки от ЕС ще засегнат италиански селскостопански продукти на стойност около половин милиард евро годишно, предава Ройтерс. 

"Митата на САЩ ще засегнат 25 процента от продуктите "Произведено в Италия" на стойност около половин милиард евро с включването в "черния списък" на сирената и други млечни изделия, морските продукти, цитрусите, соковете и ликьорите", се посочва в изявление на сайта на асоциацията.

Пощадени са италианското вино, зехтин и паста. Според "Колдирети" най-силно наказани са производителите на традиционните сирена пармезан и гран падано. Износът им през 2018 година е достигнал 150 милиона евро. Той постоянно расте - само през първото тримесечие увеличението в експорта на тези сирена е 26 процента.

Митата за тях сега на практика се утрояват - от 15 процента до 40 процента от стойността на продукта, уточнява асоциацията. "Колдирети" заявява, че френското и испанското вино и зехтин не са пощадени от американските мита, което цели "разкол в ЕС".

Според консорциума за сирена "Консорцио пармиджано реджано" (Consorzio Parmigiano Reggiano) американските потребители ще плащат около 5 долара повече за килограм италиански пармезан заради митата, обявени от Вашингтон, допълва Ройтерс.

Консорциумът отбелязва, че митата върху пармезана ще се повишат от 2,15 долара за килограм до около 6 долара, което означава, че американският потребител ще плаща над 45 долара за килограм от 18 октомври спрямо 40 долара сега.

Шотландия

Шотландските производители на уиски предупредиха днес, че работните места и инвестициите са в опасност, след като САЩ наложат 25-процентови мита на тяхното едномалцово уиски.

"Митото ще изложи на риск нашата конкурентоспособност и пазарния дял на скоч уискито", алармира в изявление главният изпълнителен директор на Асоциацията на шотландското уиски (SWA) Карън Бетс, допълвайки, че ще пострадат инвестициите и създаването на заетост в бранша.

Асоциацията, която призова за сдържаност от всички страни, посочи, че едномалцовото уиски представлява над половината от общата стойност на британските продукти в американския списък с митата или над 460 милиона долара.

"САЩ са най-големият ни пазар, само за миналата година те са внесли напитка (скоч - бел. ред.) за над 1 милиард британски лири (1,2 милиарда долара)", каза още Бетс, цитирана от ТАСС.

Франция

Френският министър на икономиката и финансите Бруно льо Мер предупреди, че страната си запазва правото да наложи ответни мерки.

"Ако американската администрация отхвърли ръката, протегната от Франция и Европейския съюз, се подготвяме да реагираме със санкции, които ще бъдат в рамките на СТО", заяви той, но все пак призова за постигане на споразумение. 

"От месеци пледираме за това търговско споразумение. Протягаме ръка. Иска ми се САЩ да се вслушат в този глас, който според мен е гласът на мъдростта", каза Льо Мер, цитиран и от АФП. Френският министър определи санкциите като "дълбока икономическа грешка".

Щетите за България

България също ще понесе своя дял от предстоящите мита върху експортните от ЕС стоки. Заплашени от допълнителни мита са най-вече произведените у нас животински и млечни продукти. Например - сиренето, млякото, маслото, и кашкавала ги очакват 25% мита при вноса им в САЩ. Освен това същата мярка ще бъде приложена и към свинското, което е различно от шунка, например всички салами. 25% мита ще има и за българските череши, праскови и плодови сокове. 


 
През 2018 година български фирми са изнесли над 160 тона млечни продукти за САЩ, показва справка на специализирания сайт Агроклуб.бг. Страната ни изнася основно бяло саламурено сирене и доста по-малко количество кашкавал. Спрямо глобалния внос на млечни продукти в щатите обаче, нашият дял се равнява на едва 0,18% от общото число. Що се отнася до черешите, България е един от най-големите износители на тази стока, но с ориентиация основно към пазара на Европейския съюз.

Официалното влизане в сила на новите мерки се очаква за 18 октомври, когато ще се знае със сигурност и точните български стоки, наложени с мита за износ към САЩ.