Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес обяви война на една от най-уважаваните информационни институции в света - агенция Ройтерс.

Видимо раздразнен от настоятелните въпроси на неин репортер да каже какво точно е искал от украинския си колега Володимир Зеленски в телефонен разговор на 25 юли, Тръмп изригна по време на съвместна пресконференция с президента на Финландия Сaули Нийнистьо в Белия дом: 

"Всичко е кьорфишек! И знаете ли кой го прави кьорфишека? Хора като вас и медиите на фалшивите новини, които сме обсъждали тук. И аз към казвал в много случаи - корумпираните медии. Защото вие сте корумпирани!" 

Той добави, че “до голяма степен медиите в тази страна не са само фалшиви, но и корумпирани” и нареди на журналиста:

“Задайте въпрос на финландския президент!”

Тръмп е обект на разследване в долната камара на Конгреса заради данни, че е притискал по телефона Зеленски да разследва потенциалния му главен съперник в президентските избори през 2020 г. , демократа Джо Байдън и сина му Хънтър.

Байдън, младши, чийто баща беше вицепрезидент на предшественика на Тръмп Барак Обама, е работил за украинска газова компания, която е била обект на проверки от прокуратурата.