Подготвя се втора серия от изслушвания на някои от кандидатите за еврокомисари, съобщи АФП, като цитира дипломатическите източници в Брюксел.

19 бяха изслушани тази седмица от ресорните комисии в Европарламента. Другата седмица там трябва да се явят останалите петима.

Двама кандидати – Ласло Трочани от Унгария и Рована Плумб от Румъния, бяха отхвърлени от правната комисия, която ги улици в конфликт на интереси.

Целта на допълнителното изслушване е да се даде втори шанс на провалили се тази седмица кандидати.

Французойката Силви Гулар убеди депутатите в способността си да управлява вътрешния пазар, промишлеността и отбраната. Тя обаче не задоволи с обясненията си защо се стреми към поста на еврокомисар въпреки съдебните проблеми, които я принудиха да подаде оставка като министър във Франция, изтъкнаха източници от Европейската народна партия (ЕНП). Кандидатката е разследвана в родината си за използване на европейско финансиране, отпускано на евродепутатите от партията Демократично движение за техните помощници. Подобно разследване се води и от ОЛАФ - службата на ЕС за борба с измамите. Силви Гулар е разпитвана и за големите възнаграждения, получени от американски мозъчен тръст между 2013 и 2016 г., когато е била евродепутат.

Проблеми при изслушванията имаха също шведката Илва Юхансон, предложена за поста еврокомисар по вътрешните работи, и полякът Януш Войчеховски, номиниран за еврокомисар по земеделието. Двамата изобщо не са успели да убедят евродепутатите, че са способни да се справят с ресорите си. Особено лошо впечатление са направили отговорите на Войчеховски на писмените въпроси преди самото изслушване.