Лидерите на специалния административен район на Китай - Хонконг, ще забранят на протестиращите по улиците на града хора да носят маски за лице. Властта се позозвава на наредба за извънредните ситуации от 1922 г., която предоставя на правителствтото изключително широки правомощия, предава Си Ен Ен.

Безредиците на острова продължават вече няколко месеца. Всичко започна от идеята на местните властти да приемат закон, който позволява екстрадицията в континенталната част на Китай. Според протестиращите това е рязко сближаване на града с репресивния апарат на комунистическата власт в Китай. Законопроектът беше оттеглен още в началото на септември, но недоволството продължи и иска оставката на цялото правителство. През последните седмици сблъсъците се ожесточиха и властите започнаха да използват водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръскват демонстрантите. 

"Забраната за носене на маски за лица ще влезе в сила от утре - 5 октомври", съобщи главата на изпълнителната власт на острова Кари Лам на пресконференция днес. 

В очакване на съобщението стотици хора преминаха през централния бизнес район на Хонконг в знак на протест срещу забраната. За тази вечер с предвидени повече и по-многобройни протести. 

Лам обясни, че заповедта се позовава на извънредното законодателство, което изисква "специално разрешение" за покриване на лицето, но в същото време продължи да настоява, че Хонконг не се намира в извънредно положение. 

По-голямата част от хората, които присъстват на последните демонстрации в града, носят маски, за да скрият самоличността си, страхувайките се, че могат да бъдат разпознати от полицията и арестувани. Газовите маски и респираторите пък са често срещан способ за справяне със сълзотворния газ, който властите ползват, за разпръскване на непозволените от властта събирания. 

Този закон не е използван в града вече повече от 50 години, но то ще даде на Изпълнителният съвет - както се нарича съвещателният орган на изпълнителната власт, правото да заобиколи сравнително демократичното законодателство на Хонконг, за да "създаде каквито и да били разпоредби, които счита за желани и в помощ на обществения интерес".

Въведен през 1922 година, законът е използван за последно през 1967 г. по време на лявоориентирани политически бунтове, които са последвани от кампания на тежки терористични бомбардировки в града. Петдесет и един души загиват по време на сблъсъците тогава, включително десет полицейски служители. 

Хонконг между протестите и Китай

Кари Лам е между чука и наковалнята - изправена е пред нарастващ натиск за прекратяване на протестите от политическия елит в града и този в континентален Китай и желанията на живеещите на острова.  Демонстрациите навлизат в своята 18-та седмица и с всеки изминал ден стават все по-ожесточени. 

Прокитайските депутати в местния парламент пуснаха петиция по-рано тази седмица, която призова правителството час по-скоро да въведе забраната за носене на маски за лица. Според тях мярката ще помогне за прекратяване на насилието. 

Според Елизабет Кват от т.нар. "Демократичен алианс за по-добро бъдеще и напредък на Хонконг" протестиращите действат много по-агресивно, когато носят маските. Освен това така полицията не можела да си свърши работата при вандалски или престъпни действия. 

Критиците обаче са категорични: законът ще създаде опасен прецедент и ще проправи пътя за по-строги регулации.

"Властите в Хонконг трябва да работят за създаването на политическа среда, в която протестиращите не изпитват нужда от маски. Вместо това те забраняват маските и задълбочават ограниченията на свободата на изразяване", заяви Софи Ричардсън, директор на Китай за правозащитната организация Human Rights Watch в изявление пред Си Ен Ен.

Напрежението в Хонконг се покачи неимоверно след като полицейски офицер за първи път стреля по протестиращ във вторник, когато стотици хиляди излязоха на улиците, докато Пекин празнуваше 70-годишнината от основаването на Китайската народна република. 

Денят бе белязан от жестоки сблъсъци, а сред протестиращите имаше отделни облечени в черно хора, които хвърляха бензинови бомбички, палеха входовете на метрото и кофи за боклук и вандализираха правителствени и обществени сгради. Полицията обаче реагира пресилено и използва сълзотворен газ, водни оръдия, гумени куршуми и арестува цели 269 души.

Един от тийнерджърите, по които полицията стреля, в момента се възстановява в болница и най-вероятно ще бъде изправен пред съда за нападение над полицейски служител.