Москва готви ново анексиране. Беларус е далеч по-застрашена в сравнение с Украйна. Стратегията на НАТО и ЕС спрямо Русия се провали. Президентът Владимир Путин е много по-хитър от Барак Обама и Доналд Тръмп, взети заедно.

Тази позиция, както и вижданията си за съвременната международна политика излага бившият първи съветник на Путин Андрей Иларионов в интервю, дадено за германския в. "Ди Велт". Разочарован от Путин, Иларионов напуска Кремъл. В момента работи за анализаторския център "Cato Institute" с централа във Вашингтон.

- Господин Иларионов, много добре познавате руския президент. Какво всъщност иска Путин?

- Да възкреси руската империя в границите й от 1800 г. Това включва големи територии от Украйна и Беларус.

- Трябва ли НАТО и ЕС да променят стратегията си спрямо Москва?

- Да.

- Защо?

- Стратегията на НАТО, както и на ЕС е да възстановят международния ред такъв, какъвто той беше преди руската агресия в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г. Тези цели и до днес не са постигнати.

- Какво би следвало да правят по-добре НАТО и ЕС?

- Това не е моят бизнес. Преди бях съветник, днес вече не. Аз съм нещо като метеоролог, който следи какво става на хоризонта, анализирам обстановката и предупреждавам, че най-вероятно се задава буря. И искам хората да знаят, че най-застрашената от Москва европейска държава е Беларус, там заплахата е най-голяма.

- А не в балтийските държави или в Украйна?

- Вярно е, че дълго време на балтийските страни се гледаше като на фронтови държави, застрашени от Русия. Чрез умна стратегия обаче НАТО подобри защитата им. Там има перманентна ротация на натовски войски, масирани учения и подобрено наблюдение на обстановката. Изглежда, че всичко това помага. В противен случай нападение би било по-реалистично. Плановете за сплашване са забележителна промяна в стратегията на НАТО - вместо готовност да се реагира на агресия, се предприемат превантивни мерки и се изпращат многонационални бойни сили. Но трябва да се направи още повече.

- Защото Беларус не е в полезрението на НАТО?

- Да. Тази стана не е членка на НАТО, нито на друг военен съюз и не разполага с надеждна защита. Възниква въпросът какво ще направи НАТО и дали изобщо ще предприеме нещо, ако Беларус бъде нападната и анексирана.

- Не преувеличавате ли?

- Няма по-голям риск от Беларус. Дори Украйна не би могла да се сравнява с нея.

- Защо точно Беларус? Та тази страна поддържа добри отношения с ЕС и е част от "източното партньорство" на съюза.

- От гледна точка на господин Путин Беларус е важна част от историческа Русия.

- Но как Москва би могла да посегне на Беларус?

- Примерно беларуският президент Лукашенко може да иде в гората за гъби и никога да не върне. В миналото видяхме, че Москва има много възможности да отстранява личности. И когато изчезне човек №1 в Беларус, то тогава никой няма да е в състояние да издава заповеди. Така цялата система ще се разклати. От 25 години хората в Беларус следват една единствена личност - Лукашенко. Всичко е съобразено с него. Никой не би желал да го замести, просто няма такъв човек. Липсва и гражданско общество, няма ефективни партии, нито ефективен парламент. 90 на сто от населението говори руски, болшинството са православни християни, а отношението към Русия като цяло е положително. Изхождайки от това, играта на Путин би била лесна. Най-голямата грижа на европейците трябва да е Беларус.

- Значи вие не очаквате съпротива в Беларус срещу руска агресия?

- В началото на боевете в Украйна един олигарх (президентът Петро Порошенко - б. р.) свика собствени батальони, за да се противопостави на руския агресор. Това беше знак за действаща гражданска култура. Подобно нещо в Беларус няма.

- Изглежда новият украински президент Зеленски е по-открит спрямо Русия в равнение с предшественика си. Така ли е?

- Виждаме един нов подход. Намеренията на Зеленски са чудесни. Въпросът е какво в крайна сметка ще постигне.

- Зеленски действително се стреми към мирен процес.

- Но агресията тръгна от Русия, а не от Украйна. Ето защо е все едно какво прави Зеленски. Не е изненада, когато жертвата на нападение казва: "Искам мир." Въпросът е дали това е най-добрата стратегия, за да се постигне мир.

- Москва е важен играч в Сирия и Либия. Какъв интерес има Путин в региона?

- Самият Путин го каза - иска да поддържа във форма войската си. Същевременно той показа, че е много по-хитър от бившия президент на САЩ Обама и от настоящия Тръмп, взети заедно.

- Защо?

- Преди 2015 г. всеки вярваше, че доминираща сила в Близкия изток са американците. След намесата на Путин и след като Тръмп изтегли от Сирия част от военния си контингент, тогава изведнъж всеки разбра, че американците напускат тази страна, идват руснаците. Е, тогава с кого трябваше да се сключват сделки? С руснаците, с Путин. Оттогава геополитическото положение в Близкия изток се промени драматично в полза на Путин. Сега американците изцяло ще бъдат пренебрегвани. За Путин това е голяма политическа победа.

- Путин в състояние ли ще е да оказва все по-голям натиск върху Запада?

- Зависи от от психологията в главите на политическите лидери на Запада. Днес е налице една съвсем друга политическа класа отколкото преди 30-40 години.

- Значи искате да кажете, че днешните политици би трябвало да мислят по-стратегически и да са по-смели?

- Погледнете Германия: Ангела Меркел и абсолютно друга личност в сравнение с Конрад Аденауер.