Крадци са отмъкнали част от праха на Махатма Ганди на 2 октомври – деня, в който Индия отбелязва с тържества в цялата страна 150-годишнината от рождението на духовния водач. Останките му са били откраднати от мемориалния комплекс в централната част на страната, където се съхраняват от 1948 г. – годината, когато е убит от индуски екстремист, пише Би Би Си.

Крадците са изписали със зелена боя „Предател“ на няколко снимки на Бащата на нацията в мемориалния комплекс Бапу Бхаван. Някои индуси го приемат за предател, задето е адвокатствал за обединение на индийското и мюсюлманското общество, пише Би Би Си. Така го възприемат и до днес, въпреки доказаната му отдаденост на индуизма.

Полицията в град Рева, щата Мадхя-Прадеш, където се намира мемориалният комплекс, потвърждават, че случаят е „в ущърб на интеграцията в страната“ и се разглежда като потенциална заплаха за мира.

Мангалдийп Тивари, който се грижи за мемориала на Ганди, определи кражбата като „срамна“.

„Отворих вратите на Бхаван рано сутринта, защото беше рожденият ден на Ганди – разказва той пред индийския сайт „The Wire“. – Когато се върнах към 23 ч., открих, че останките на Ганди липсват, а постерът със снимката му надраскан.“

В полицията веднага е постъпил сигнал от Гурмит Сингх, лидер на местна политическа партия.

„Тази лудост трябва да спре – казва Сингх пред индийското издание. – Настоявам полицията в Рева да провери охранителните камери, инсталирани в Бапу Бхаван.“

Ганди е водач на мирно гражданско движение срещу британското колониално управление в Индия, което вдъхновява милиони хора по света. Индусите обаче го обвиняват, че е твърде позитивно настроен към мюсюлманското общество дори за разделението на Индия, когато Индия и Пакистан стават независими от Великобритания през 1947 г. Ганди умира през януари следващата година от ръката на индуски националист.

След смъртта си е кремиран и прахът му е разпръснат в река, както е по индуския обичай. Заради широката му известност, част от него е прибран и разпратен по мемориалите на Ганди из цялата страна.

Площад Славейков