В условия на невиждана секретност днес Слави Трифонов учреди партията си "Няма такава държава".

Бившият (а може би и бъдещ) шоумен обяви намеренията си да влиза в политиката това лято, след като договорът на "Шоуто на Слави" с бТВ изтече и то прекрати своето съществуване след 19 години в ефир.

Учредяването на партията се случи днес в 14 ч в "Рейнбоу Плаза", София. Медиите бяха информирани за датата преди повече от месец, но преди събитието нямаше никакви официални съобщения. Нито пък и днес...

Самият Трифонов и екипът му влязоха през заден вход, а учредителите, които по закон трябва да са поне 500 души, са били вкарани в сградата още от преди 12,30 ч.

Журналистите се бутаха с непознатите засега лица - бъдещи активисти, на входа, но изобщо не бяха пуснати в сградата.

Единственият говорещ след събитието...

Едва 20-ина минути след началото учредителите започнаха да излизат. Някои от тях показаха баджа с логото и името на партията, но отказаха да отговарят на каквито и да е въпроси. Едни се усмихваха, други се мръщеха на камерите, трети криеха лицата си. Само някои потвърдиха, че Слави Трифонов е председател на новата формация.

Снимки Веселин Боришев, Борислав Кръстев

Сред малцината познати лица бе журналистът Крум Савов, който също отказа коментар.

Безименен областен координатор на партията обаче застана пред камерите: "Работил съм в медии, знам, че журналистите са любопитни". Той обясни, че лидерът на новата партия е недоволен от референдума и затова е предприел тази стъпка, говорил е кратко - едва 3-4 минути. 

На въпрос кои са заместниците на Трифонов, той призна:

"Не разбрах точно... Единият, който много мрази Бойко,  и още един от сценаристчетата... имаше и една жена, адвокатка."

По-късно стана ясно, че в Изпълнителния съвет на новата формация влизат Тошко Йорданов (зам.-председател), Ивайло Вълчев (зам.-председател), Виктория Василева (главен секретар), Драгомир Петров, Александър Вълчев и Филип Станев.

Цялото събитие продължи под половин час.

Всички учредители е трябвало да оставят телефоните си в чекмеджета, преди да влязат в залата. Подписали са молби за членство и приели устава. Казано им е било и да не говорят пред медиите.

По-късно в профила на Трифонов във Фейсбук излезе видео на краткото му слово при учредяването на партията.