„Позицията на българското правителството спрямо Северна Македония не се отличава от позицията, която в латентен вариант се поддържа през последните 30 години и която не е донесла нищо за националния ни интерес“.

Коментарът е на политолога доц. Огнян Минчев, споделена в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" на БНР. 

По думите му България продължава да поддържа гледни точки, които досега не са донесли особени резултати. И даде примери:

„Като тази гледна точка с фиксирането само върху историческата тема. Когато фокусираме двустранните отношения само върху тази тема, създаваме предпоставки за отчуждаване, не за сближаване, и рискуваме по-нататъшно отчуждение“. 

Според Огнян Минчев страната ни трябва да има подход, който да обезсили позициите на традиционната пропаганда и да се опита да превърне македонците в по-близки за нас хора: 

„В наш интерес е регионът да бъде интегриран, да сме в добри отношения с нашите съседи и да бъдем интегрирани в обща икономическа система и в една система за сигурност. Ако направим стъпки в обратната посока, то от това ще се възползват силите, които са заинтересувани от разделението на региона, от поставянето му в нестабилна ситуация и в позиция на сблъсък“. 

Доц. Минчев е категоричен, че България няма нужда да прави компромиси, защото въпросът е в това кога кой въпрос можем да поставим. 

„Ако антибългарската интерпретация на македонската история, която беше в основата на пропагандата в продължение на десетилетия, бъде изчистена, всичко останало е въпрос на време. Идентичността не е нещо, което се променя с декрет, дори и да можеш да го декретираш“. 

Позицията му идва на фона на предстоящата среща на Съвета на ЕС на 17 октомври, когато се очаква да бъде отправена покана съм Северна Македония и Албания за членство в ЕС.

Миналата седмица обаче гемата са историята и интерпретациите й отново изплува на дневен ред, вицепремиерът Красимир Каракачанов настоя за твърда позиция на България и дори спиране на Северна Македония по пътя към ЕС заради това.

Позицията на правителството като цяло бе по-умерена, но вицепремиерът Екатерина Захариева обяви, че подкрепата ни никога не е била безусловна. 

 
Президентът Румен Радев пък свика консултативна среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиерите и лидерите на парламентарни партии. На нея се говореше за изработване на обща позиция по отношение на Северна Македония преди заседанието на Европейския съвет. 
 

И днес пред БНР от ВМРО ("Обединени патриоти") обявиха, че нямало да позволят "арогантно отношение" от страна на Северна Македония. Депутатът Александър Сиди заяви:

„Изказванията на висши македонски политици от последните седмици демонстрираха само тупане на топката, докато мине датата за преговори, за да може да започнат преговорите, а след това да дадат друг път на Северна Македония и да мислят по въпросите... Не бихме могли да позволим такова арогантно отношение“. 

По думите на Сиди северномакедонските политици трябва да си дават сметка, че дори вътрешнополитическото им говорене дава отзвук извън границата и „България няма да позволи с такова лукаво отношение да се третира българската идентичност“. 

Във вторник се очаква да бъде обявена българската формулировка на подкрепата, с която министър-председателят Бойко Борисов ще гласува на 17 октомври на заседанието Съвета на ЕС за началото на преговорите за членство със Северна Македония. 

„Предполагам, че решението ще бъде положително по отношение на Северна Македония, но си запазваме правото във всяка една от главите, които се отварят и затварят, да имаме своите критики и да не допуснем затварянето на глава, без да сме защитили българския национален интерес“, подчерта Александър Сиди.