Хиляди украинци отново са на протест на площад "Независимост" и по улиците на столицата Киев. Протестът е многохиляден и е срещу решение на новия президент на страната Володимир Зеленски - президентът, избран само преди няколко месеца с огромна подкрепа и надежда. 

Демонстрацията в Киев е заради намеренията на президента за насрочи местни избори в контролираните от прокремълски бунтовници територии от Донбас, Източна Украйна, предаде "Асошиейтед прес". Заради намерението, което би довело до искания от Русия специален статут на окупираните територии от Луганска и Донецка област, сградата на президентското бе декорирана с плакат "Не на капитулацията". 

Във вторник миналата седмица Украйна и Русия подписаха със сепаратистите предварително споразумение за принципите за местни избори в отцепилите се райони. Новият украински президент Володимир Зеленски сключи споразумението като междинна стъпка към организирането на среща на върха с лидерите на Русия, Германия и Франция, която да спомогне за мирно излизане от украинската криза, припомня БТА. 

Зеленски защити плана, като обеща, че вотът ще да бъде по украинските закони и ще включва кандидати от украинските политически партии. Той подчерта, че изборите трябва да бъдат предшествани от трайно примирие и размяна на пленници. 

Участниците в днешния митинг заклеймиха това развитие като капитулация пред Русия, която подкрепя проруските епаратисти. "Позор" и "Не на капитулацията" скандира многохилядното многество. Това е и първият мащабен протест срещу Зеленски, който идва едва на първите 5 месеца от управлението му (бившият комедиен актьор встъпи в длъжност през май т.г. )

Появи се и плакат "Импийчмънт".

"Нашите войници дадоха живота си за обединена Украйна, ние не искаме мир на всяка цена по условията на Русия", заявява участник в протеста - Андрий Гнапко - цитиран от АП.

Сред протестиращите има и ветерани от военните действия в Източна Украйна - конфликтът там продължава вече 5 години, като сепаратистите биват подкрепяни от Москва. 

Това не е първият ход на Зеленски, който предизвиква въпроси, въпреки че се сблъсква с мащабен протест за първи път. 

Миналия месец президентът на Украйна и Русия размениха взаимно затворници.