Мюнхенският Октоберфест, най-големият фестивал на бирата в света, приключи днес с изпити над 7 милиона литра бира, информира ДПА, цитирана от БТА.

През двете седмици на Октоберфест близо 6,3 милиона души са посетили фестивала, посочват организаторите. Макар това да е приблизително същия брой като миналата година, сега изглежда хората не са били толкова жадни - тази година са били продадени 7,3 милиона халби бира, което е с 200 000 по-малко спрямо миналогодишното издание на фестивала. Гостите освен са замезили с продукти от 129 вола и 29 телета.  

"Имахме мирен Октоберфест с ненапрегнати и весели посетители", отбеляза директорът на фестивала Клеменс Баумгертнер. 

Полицията отчете минимално увеличение на престъпленията с 1 процент до 914. Имало е и по-малко спешни случаи, свързани с алкохола - медиците са се справили с 600 случая на алкохолно натравяне или със 120 по-малко от миналата година. 

Рекорден брой обаче са били случаите на шофиране в нетрезво състояние - спрени са 774 шофьори, от които 414 на електрически тротинетки.

И полският футболист Роберт Левандовски, също играч на "Байерн" (Мюнхен) се появи в традиционно облекло с бира в ръка на фестивала.