Върховният касационен съд разгледа тази сутрин искането на главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на решението на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийство на студента Андрей Монов през 2007 г.

Магистратите ще се произнесат в срок до два месеца - първо по въпроса дали искането на Цацаров въобще е допустимо, а ако е, дали ще се преразглежда решението на САС. На заседанието не присъства самият Полфрийман, който е подал молба, че не желае да е в залата. Налице обаче австралийският посланик.

"Г-н Полфрийман ми каза "аз наистина съм убеден левичар, но не обичам Народния съд", обясни отсъствието адвокатът му Калин Ангелов.

В съдебната зала изказвания имаха единствено обвинението и защитата. Прокурорът повтори тезата си, че "личната зависимост на съда компрометира съдебния акт", и отбеляза, че Полфрийман "се е сетил да признае вината си" едва тази година.

Ангелов отбеляза, че това е "лъжа" и че Полфрийман е признал вината си още през 2015 г. Адвокатът отбеляза, че се е надявал днес да види в залата и главния прокурор. Подчерта и че той е защитникът на австралиеца, а не Българския Хелзинкски комитет, както се опитва да внуш прокуратурата.

"Предстои ви едно тежко решение. то е тежко заради медийната истерия и публичното унижение, на което бяха подложени вашите колеги от Софийския апелативен съд, защото спазиха закона", каза Ангелов на съдиите. "Бяхме свидетели как премиер, лидер на опозиция, коалиционни партньори на управляващите, които трябваше да гонят с жандармерия от БНТ, критикуват българския съд, защото той е изпълнил закона."

Ангелов изтъкна и че аргументите на прокуратурата не почиват нито на закона, нито на съдебната практика, и даде примери как ВКС е давало "определение", което според Цацаров обезсилва акта на САС.

В крайна сметка съдиите заявиха, че ще има решение, и напуснаха залата. Въпросното решение може да бъде обявено днес, до два месеца, или дори повече - срокът за ВКС е препоръчителен. 

"Ако утре решат, че това е допустимо, всички лишени от свобода, на които им е отказано с определение, а не с решение, на това основание ще искат възобновяване на делото", описа Ангелов пред журналисти възможните последствия. "Абсурдно е твърдението на прокуратурата - че имали някакви контакти с БХК. На вас направи ли ви впечатление, че съдебнвият състав излезна с прокурора от една врата. Можем ли да кажем тогава, че този съдебен състав е незаконен?"

По същото време се провеждаше протест пред Съдебната палата, организиран от ВМРО срещу решението на съда Полфрийман да не лежи в затвора по време на оставащите 6 години от наложеното му наказание. 

Казусът предизвика безпрецедентно напрежение и нападки срещу решението на съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, които постановиха условното предсрочното освобождаване на австралиеца.

Съдийската колегия на ВСС - по искане отново на ВМРО, сезира Етичната комисия по отношение безпристрастността и мотивите на съдебния състав, довели до определението за освобождаване на Полфрийман. 

300 съдии пък написаха писмо в защита на колегите си и независимостта им. 

И днес от прокуратурата повториха тезата си, че председателят на състава на САС, постановил пускането на австралиеца, е в конфликт на интереси по отношение на Българския хелзински комитет, тъй като БХК е давала положителни становища за Полфрийман, а Калпакчиев е получавал отличия от организацията.  Според държавното обвинение "определението" на САС е незаконосъобразно, тъй като съдиите е трябвало да си направят отвод.

Обвинението поддържа тезата и че САС е трябвало да излезе с "решение", а не с "определение", което би позволило исканото възобновяване на делото.

Защитата в лицето на адвокат Калин Ангелов пък посочи, че позитивните доклади за поведението на Плофрийман в затвора датират още от 2015 година. "Очаквах да дойде самият главен прокурор в съдебната зала", подхвърли той с ирония, визирайки коментарите, че зад искането за връщане на делото стои обществен и политически натиск и ПР за прокуратурата предвид конкурса за нов обвинител номер едно.

Адвокат Калин Ангелов

Първоначално заседанието на ВКС беше разпределено за разглеждане на 23 октомври, но във вторник беше изтеглено за по-ранната дата. Една от причините за пренасрочването е хипотетичната възможност Полфрийман да съди страната ни в Страсбург заради нарушени права, тъй като към момента определението на Апелативния съд е влязло в сила и е окончателно, а ВКС не се е произнесъл по искането за спиране на изпълнението.

 
 

Така по закон Полфрийман трябва да е на свобода (това не значи отмяна на присъдата му или амнистия - б.р.). Ако ВКС откаже да възобнови делото за предсрочното освобождаване, Полфрийман ще трябва да бъде експулсиран. Самият той вече има документи и закупен билет, но в момента е в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. 

 

Миналата седмица се появи и казус, че австралиецът имал забрана да напуска страната.