За сделката с американските изтребители и "яростната съпротива", за "газовите магистрали", за "красивия проект" АЕЦ "Белене" говори днес премиерът Бойко Борисов в речта си по време на бизнес закуска с представители на Американската търговска камара. Борисов обхвана още темите "Брекзит", за която нямал достатъчно богат речник да намери дипломатична дума, както и за Северна Македония.

Най-много от времето в изказването си премиерът отдели на сделката за F-16, блок 70, за да благодари на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и да разкаже каква "яростна съпротива" и обвинения в лобизъм е имало у нас.

"При тази яростна съпротива, която имаше в страната... Когато говориш за национална сигурност, за членство в НАТО в един размирен район, ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда от този клас в света. Не се изкушихме за по-малко пари с израелските или португалските самолети. Да, можеше да ги дадем за пенсии, но нашата армия заслужава най-доброто", посочи.

И продължи, че правителството е било обвинено в лобизъм, но при всичките си разговори с американски представители, в т.ч. с президента Доналд Тръмп (не е ясно кога и как е станало това и какво са си казали, б.р.), "винаги сме поставяли геополитическата ориентация на страната - никога не е ставало разговор за нещо, което дори да прилича на лобизъм".

"Какво ли не чухме, какви ли не внушения. Всички съседни държави карат такива самолети, те - блок 50, ние - 70. Беше трудно. Всичко това нашите приятели от департамента го знаят", посочи в заключение Борисов.

След което се прехвърли на темата за диверсификацията на газовите доставки: интерконектора с Гърция, и "Балкански поток" се строи. 

"Никой не може да ни се сърди, че сме направили газови магистрали. За да има конкуренция. Докато другите говореха, ние си направихме тръбата с Турция", посочи Борисов, въпреки че "тръбата с Турция" по "Турски поток" ще се изгради вероятно с голямо забавяне заради обжалвания.

Последваха благодарности към фондация "Америка за България" за съвместните проекти и финансовата помощ. После Борисов говори за световното признание, което страната ни е получила за спасяването на българските евреи. И дойде темата "Северна Македония". Отношенията между София и Скопие се изостриха през изминалите седмици, като Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, призова за отлагане на подкрепата ни за членството на Македония в ЕС заради неизчистените въпроси от историята. В този контекст Борисов отново призова всички страни от Западните Балкани да бъдат приети:

"Защото всяка изоставена държава от европейската икономика за нея е пагубно. Тя става средище на корупция, терор и на какви ли не ислямистки движения."

"Историята е ясна, точно описана", посочи още премиерът и призова никой да не се "заиграва" с нея. "Да стъпваме на чистия извод, на корените, да оставим историята на историците, на празненствата съвместните", допълни Борисов.

Реши да коментира и "Брекзит". Кратко, но ясно:

"Вече никой не знае какво се случва. Всички очакват най-лошото. Търся дипломатична дума, не мога да я намеря. Не ми стига речникът в това отношение."

А ядрената енергетика Борисов остави за финал. Говори за АЕЦ "Белене" и за заявения международен инвеститорски интерес, в т.ч. от американската "Дженерал електрик".

"Имаме много голям шанс да направим голям проект. Имаме два български реактора, така че тази догма "руска централа" не върви. На 100% сме си ги заплатили, те са български. Американски турбини, френско-германско оборудване при електрониката. Аз мисля, че това би бил един много красив проект", заяви премиерът.