Двама областни управители - един сегашен от ГЕРБ и един бивш от БСП, се изправиха срещу кмета и кандидат за нов мандат на Плевен.

Така изглеждаха дебатите по Нова тв, които събраха Георг Спартански, който се кандидатира отново като независим, Мирослав Петров от ГЕРБ и Илиян Йончев от БСП.

На миналите избори градът стана известен като "болката на Бойко Борисов", след като Димитър Стойков (ГЕРБ) загуби на втори тур от Спартански, кандидат на местна коалиция (Реформаторски блок - ВМРО-БНД). ГЕРБ не беше първа политическа сила и на евровота, което наложи и спешни мерки от Борисов, който обяви, че "ще чисти до корен".

Сега Спартански се явява като издигнат от Инициативен комитет - община Плевен.

Тримата кандидати обсъждаха основно отношенията между общината и областната управа и съответно държавата.

През тази призма бяха дискутирани и проблеми като съдбата на парк "Кайлъка", ще минава ли натоварен път през центъра на Плевен, защо има воден режим, ще има ли достатъчно места, където плевенчани да погребват покойниците си, както и заобикалят ли и защо инвеститорите града в Северна България.

Има ли общината комуникация с правителството

"Плевен не е в демографска криза, а в катастрофа. Плевен скоро ще се превърне във филиал на Враца", обяви Мирослав Петров.

Кандидатът на ГЕРБ беше подкрепен в тази си теза от съперника си от БСП Илиян Йончев:

"Един феномен има в Плевен - рейсовете пътуват за Ловеч, за Червен бряг, за Левски..., но не и за Плевен. Защо инвеститорите не остават в Плевен. Има раздуха общинска администрация, два пъти по-голяма отпреди години."

Георг Спартански опонира: "Чудя се как един сегашен и един бивш областен управител се правят, че нямат нищо общо". 

Петров и Йончев едни през друг обясниха, че има липса на доверие от страна на централната власт към общината.

Йончев даде пример с недовършената спортна зала.

Спартански обясни, че още в първите месеци на мандата заедно с председателя на Общинския съвет изпратили писмо до правителството да се продължи финансирането. "Защо правителството не намери времи или желание..."

"Защото нямате комуникация с правителството...", отсече Мирослав Петров, сегашният областен управител и кандидат на ГЕРБ.

След което от спортната зала динамично той мина към друг пример - за парк "Кайлъка", който е държавна собственост, и как областната управа спечелила 1,2 млн. лв. и предложила да ги прехвърли на общината, но оттам отказали...

"Нали не сме се събрали да лъжем тук", реагира Спартански. 

"Държавата не може един парк да оправи, тръгнала общината.."

Двамата си размениха реплики, в които става ясно, че всяка от страните смята, че няма отговорности за парка.

"Прехвърляте отговорности", каза Петров.

"Ние нямаме отговорности", отговари сегашният кмет.

"Да използваме добрите примери", включи се кандидатът на БСП, за да припомни своя, по думите му, добър пример - "Изповядвайки политиката на протегната ръка за парк Кайлъка, намирах подкрепа." И предложи паркът да се стопанисва от общината. 

"Стигнахме си до думата, че областната управа не може да се справи", заключи Спартански.

Последва проблемът с готовността на общината за обходен път. Когато "Хемус" стигне в близост до града, камионите от Дунав-мост ще трябва да минават през центъра му, за да се качат на магистралата, обясни Мирослав Петров.

От АПИ предлагат три варианта, които не харесват на общинската власт, стана ясно от думите на Спартански, като разговорът отново се завъртя по схемата общината не е направила необходимото - централната власт в лицето на АПИ не е подготвена.

Кандидатът на БСП Илиян Йончев вкара своя принос като предложи административно решение - докато бъде изцяло построена магистралата да се ползва стария път.

Той си беше подготвил и предложение за изоставените предприятия в Плевен, който от индустриален град се превърнал в град със затихващи функции.

"Преди дни се замислих, че е нормално ние да потърсим кои са собствениците на изоставените предприятия, да направим регистър и когато дойде инвеститор и пита за терени, те да се предлагат. Обищната да има форма на медиация, а сега те идват и си тръгват..."

"И затова получихме награда на Германо-българската индустриално-търговска камара за първата копка на завод за 2000 души, Пловдив, Видин и Ловеч ни бяха конкуренти..", намеси се Спартански.

"Държавата посочи това място", репликира Мирослав Петров.

Последва още една серия взаимни обвинения кой за какво и с кого не си подава ръка.

И да си дойдем на думата за... гробищата

"Пропуснахте гробищните паркове. Само след месец няма да има къде да бъдат погребвани хората", направи плавен преход Мирослав Петров. И получи подкрепата на кандидата на БСП, че пробелмът е сериозен.

"Поредният черен пиар", прекъсна ги сегашният кмет. "Тези страхове се насаждат умишлено, тук са преносителите на тези слухове."

След което предложи бас на Петров - "предлагам ми да си подадете оставката, ако след месец няма такъв проблем".

Предложението обаче не беше прието като сегашният областен управител от ГЕРБ отговори: "Аз не ви призовавам да не се кандидатирате за втори път".

След липсата на място, където да бъдат погребвани починалите плевенчани към кмета се появи ново обвинение - градът е на воден режим, а питейна вода отива за водната каскада, местна забележителност.

Двамата областни управители - сегашен и бивш - се обединиха и по този въпрос. Колко плаща общината от парите на данъкоплатците за вода за водната каскада, питаха те. Спартански каза сумата - 40 хил. лв., но ставало дума за оборотна вода.

Той репликира, че ситуацията с водната каскада приличала на вица за "Зайо, защо си без шапка и Зайо, защо си с шапка". 

"Какво, Спартански изпи водата на Плевен", каза още той.

"Казвате, че е по-добре хората в града да са на воден режим, но да работи водната каскада", контрира Илиян Йончев и предложи алтернативен вариант, който беше отхвърлен от кмета.

За АЕЦ "Белене" и още въпроси

Кандидатът на ГЕРБ реши да пита Спартански "каква ви е визията за големите инфраструктурни проекти като АЕЦ "Белене" и Балкански поток при положение, че партията, която ви подкрепя "Движение България за гражданите"....

"Аз съм безпартиен, погледнете ми биографията да видите дали слугувам на партии", реагира кметът, - "стоя зад всеки проект, който носи политическа полза".

"Ще разочаровате...", започна Петров.

"Искате ли да ви отговоря или да слушате себе си? Този проект, както и всеки друг, е в подкрепа на това Севера да настигне Юга", каза още Спартански.

Илиян Йончев попита Спартански: "Смятате ли, че наложените санкции по оперативна програма "Региони  в растеж" за 150 хил. лв. и за 270 хил. лв. са признак за добро управление на общината.

"За кои проекти говорите? Постоянно съм обект на злостно оклеветяване и обливане от жълти медии, на които няма да правя реклама. Тази сутрин прочетох, че съм профукал 1,2 млн. тъй като един съд ни бил осъдил. Няма такова решение, то е отменено от Върховния съд, това е черна пиар кампания, вие сте по-млади от мен, но ще ви кажа, че никой с черна компания не е спечелил", отговори кметът.

Той отказа да зададе въпроси към опонентите си.

Бившият областен управител и кандидат на БСП попита сегашния областен управител и кандидат на ГЕРБ каква е визията му за управлението на парк Кайлъка, а при размененото питане Петров поиска да знае как Илиян Йончев ще се справи с битовата престъпност в населените места извън Плевен.

Мирослав Петров представи и своята идея Плевен да развива медицински туризъм, а Илиян Йончев говори за протегната ръка и нужда от компромиси.