„Теленор“ проведе петия от серията си практически тестове на 5G технологията на специално събитие за бизнеса в централния офис на телекома.

Заедно със своите партньори от „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България“, операторът осъществи демонстрация директно от производствения център на компанията в Костинброд, където се намира една от най-модерните производствени линии за PET бутилки във всички 28 държави от групата „Хеленик“.

Благодарение на 5G свързаността и комбинацията от очила за виртуална реалност и 360-градусова камера, Ловорка Кекез, мениджър „Здраве и безопасност“ в „Кока-Кола ХБК България“, имаше възможността да наблюдава дистанционно процеса по бутилиране на продуктите на компанията, както и да проследи спазването на установените правила за безопасност на територията на завода.

„Кока-Кола ХБК България“ разполага с едни от най-модерните и енергийноефективни производствени мощности във всички 28 държави от групата „Хеленик“ и е регионален център за износ на продукция.

„Успешните 5G тестове ни дадоха увереност, че развитието на тази технология ще има положително влияние върху е-обществото и бъдещето на бизнеса. С напредването на 5G, ще можем да предложим напълно нови услуги и бизнес модели, които ще са от полза за нашите клиенти и партньори“, заяви Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор“. „Работата с нашите бизнес клиенти за усъвършенстване на различните приложения на 5G ще допринесе за създаването на решения, които биха били успешни за всички заинтересовани страни“, добави той.

Главният изпълнителен директор на "Теленор" Джейсън Кинг по време на демонстрацията.

 „Правителството и бизнесът си сътрудничат за осигуряването на необходимия честотен спектър, който да бъде предложен на операторите на подходяща цена и обсъждат възможните промени в строителните режими“, коментира Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който бе специален гост на събитието. „Общата ни цел е да бъде осигурена добра инвестиционна среда, така че в България да има сигурни и достъпни телекомуникационни услуги от ново поколение", допълни той.

Това беше петият от серията практически тестове на „Теленор“, които се провеждат под мотото „5G тестове за по-добро бъдеще“. До момента компанията проведе тестове в сфери като медицината, менторството и развлекателната индустрия. Благодарение на 5G технологията „Теленор“ осигури високоскоростна WiFi връзка за посетителите на своя Парк офис в началото на септември.

Компанията планира да продължи тестовете си в следващите месеци, с което ще изследва възможносите на новото поколение мобилна технология.

Повече информация и новини около 5G тестовете на Теленор, както и информация за предстоящите събития са налични тук.

***

"Теленор" е водеща телекомуникационна компания с над 3 милиона активни потребители в България. От 1 август 2018 г. Теленор България, заедно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия и Черна Гора, са част от PPF Group. PPF Group инвестира в множество пазарни области - банкови и финансови, телекомуникации, машиностроене, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство. PPF Group оперира в Европа, САЩ и Азия. Групата притежава активи на стойност над 45 млрд. евро (към 31 декември 2018 г.).