Президентът Доналд Тръмп заплаши Турция, че ще унищожи турската икономика ако Анкара предприеме действия в Сирия. Изявлението на Тръмп е само няколко часа, след като се разбра, че САЩ се изтеглят от Сирия, като по този начин изоставят кюрдите, с които заедно воюваха срещу "Ислямска държава".

"Ако Турция направи нещо, което аз, в моята голяма и несравнима мъдрост, смятам за прекрачване на забранени граници, аз напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)", заяви президентът в профила си в "Туитър".

 

 

Тръмп призова Турция да се присъедини към "Европа и други" в "охраната на заловените бойци и семейства на ДАЕШ" само часове след като обяви, че САЩ ще се изтеглят от Северна Сирия. Съобщението на Тръмп предизвика яростни изблици от представители на Конгреса на САЩ, както и експерти по Близкия изток, които настояха, че напускането на Сирия ще остави кюрдите в ръцете на Турция, която отдавна иска да ги смаже.

Междувременно от Пентагона заявиха, че "не подкрепят турската операция в Северна Сирия", като уточниха, че "въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят или да участват в каквато и да е такава операция".

Докато Турция смята "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди за разширение на Кюрдската работническа парти (ПКК), която е забранена в Турция и е обявена за терористична организация, САЩ от години въоръжават и защитават кюрдите - и, както посочи Тръмп в по-ранно съобщение, плащайки им "огромни суми пари и оборудване".