Депутати от няколко политически групи в Европарламента искат за аудио-визуалната политика в новата Еврокомисия да продължи да отговаря българката Мария Габриел, а не французойката Силви Гулар, пише „Политико“.

Това е един от редките случаи на единомислие между Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

От ЕНП разкритикуваха представянето на Гулар при изслушването й през миналата седмица в Европарламента. Депутати десноцентристи дори искат гаранции, че тя ще оттегли кандидатурата си от комисията, ако бъде обвинена в родината си, че е плащала пари от еврофондове на свои помощници, когато е била депутат във френския парламент.

От други политически групи чакат отговорите на Гулар на допълнителните въпроси. Възможно е кандидатката да бъде принудена да отиде на ново изслушване в ЕП още утре. Един от ресорите й е вътрешният пазар и бе решено аудио-визуалната политика да бъде част от него. От ЕНП обаче смятат, че тя трябва да остане в ресора „Иновации и младеж“, за който ще отговаря Мария Габриел – в момента еврокомисар за цифровата икономика и общество. Отделно тя е от същата партия. Докато французойката е от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Възможно е в ЕНП да бъде подкрепена в кампанията си срещу Гулар от крайната левица в лицето на „Идентичност и демокрация“ (ИД) и от радикалната Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ).

Социалисти също подкрепят идеята. Евродепутати от СиД, които са мнозинство в Комисията по култура, са недоволни от факта, че думата „култура“ липсва от новия ресор на Мария Габриел. Това е една от малкото сфери, където те ще могат да бъдат водещи фигури. И затова те искат да прехвърлят аудио-визуалната политика към българката.

Много хора се съмняват, че Силви Гулар ще може да се справи с толкова на брой ресори, сред които военната индустрия, Космоса и аудио-визуалната политика. Същевременно те искат да спрат устрема на френския президент Еманюел Макрон, който издигна сънародничката си и чиято партия е първа сила в групата на либералите, превърнали се в незаобиколим фактор в новия Европарламент.

Вероятно именно по тази причина френски дипломати побързаха да заявят, че е неприемливо аудио-визуалната политика да бъде дадена на друг човек. Те изтъкват, че такава стъпка ще бъде не срещу Гулар, а срещу страната им.

Михаела Шойдрова – координатор на ЕНП в Комисията по култура, обаче припомни, че през 2014 г. аудио-визуалната политика е била извадена от ресора на еврокомисаря по културата и образованието, унгареца Тибор Наврачич, по политически причини.

„Сега вече от това няма нужда“, допълни евродепутатката.