Турция обяви, че е приключила подготовката си за военна операция в Североизточна Сирия. Преди това Съединените щати започнаха да изтеглят частите си, като така отвориха възможност на Анкара да се разправи с кюрдските сили в региона, предаде Ройтерс.

"Турските военни сили никога няма да толерират установяването на терористичен коридор по нашите граници. Подготовката по операцията е завършена", обяви във вторник министътът на отбраната на Турция в туитър. "Много е важно да се установи безопасна зона, която да допринесе за мира и стабилността в нашия регион и да помогне на сирийците да си осигурят безопасен живот", допълни той.

Анкара изглежда не е особено впечатлена от заплахата на Тръмп, че при атака срещу кюрдите ще "унищожи турската икономика".

"Ако Турция направи нещо, което аз в моята голяма и несравнима мъдрост смятам за прекрачване на забранени граници, аз напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)", заяви президентът в профила си в туитър.

Според представител на администрацията на Тръмп Турция "до този момент" все още не е започнала очакваното си нахлуване в Северна Сирия.

Ердоган сподели, че Турция смята да засели два милиона бежанци в Северна Сирия, а според местни медии в плана е включен проект за строеж на стойност 26 милиарда долара.

По данни на служител на администрацията на Тръмп 50 американски части в региона ще бъдат разгърнати на друго място в Сирия, където "няма да попаднат под кръстосан огън". Щатите разполагат с около 1000 части в Сирия.

"Това може да се направи само ако са изпълнени условията за безопасно, доброволно и достойно връщане, а ситуацията в момента не е такава. Всяка оценка на ЕС в тази насока ще се базира върху тази на Върховния комисариат на ООН за бежанците, която предстои да бъде направена." 

Така говорителят на върховния представтел на ЕС по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини коментира турските планове за заселването на 2 милиона бежанци в Северна Сирия.

Говорителят потвърди позицията на Еврокамсията, че всяко устойчиво решение на конфликта в Сирия не може да се постигне чрез военни средства, а само чрез политически преход.  Тя добави, че контактите с различни страни по този въпрос продължават.