Великобритания се опитва да изнудва Европейския съюз - или приемате нашето последно предложение за сделка, или ще станем лоши.

Това пише днес сп. “Спектейтър”, цитирано от Ройтерс.

Изданието се позовава на неназован източник близък до “Даунинг стрийт” 10.

Ако ЕС откаже да приеме новото споразумение, предложено от Джонсън, Обединеното кралство ще прекрати веднага сътрудничеството си със съюза в областта на сигурността.

Британското разузнаване и други служби за сигурност са ключови в сътрудничеството срещу тероризма. Обединеното кралство е едната от двете европейски ядрени сили и постоянни членки на Съвета за сигурност.

Източникът е казал, че ако ЕС не приеме сделката, която се опитва да замени сега предложения предпазен механизъм за ирландската граница, правителството на министър-председателя Борис Джонсън или ще изведе страната от съюза на 31 октомври т.г. без сделка, или ще предизвика предсрочни избори, ще ги спечели с лозунга за Брекзит сега и пак ще извади страната от ЕС бед споразумение.

“Това правителство няма да преговаря повече, така че всяко отлагане би било напълно безсмислено”, е казал източникът. “Ние или ще напуснем без сделка на 31 октомври, или ще има избори и тогава ще излезем без сделка”.

Според бившата министърка на труда Амбър Ръд източникът е старшият съветник на Джонсън Доминик Къмингс, който по думите е ѝ звучи “доста гневен и отчаян”. Ръд е сред министрите, които напуснаха кабинета заради несъгласие с премиера.

Британският парламент прие закон, който задължава правителството да поиска удължаване на преговорите за Брекзит, ако до 19 октомври не постигне споразумение с ЕС или ако парламентът не одобри оттегляне без споразумение.

Джонсън обеща едновременно да спази закона, но в същото време и да изведе страната си от ЕС на 31 октомври и досега не е обяснил това противоречие.

Междувременно, днес  британските медии съобщават, че планът на опозиционните партии в парламента да се обединят, за да свалят Джонсън с вот на недоверие и да заменят правителството му с временно с единствения мандат да избегне Брекзит без сделка, са "мъртви" заради несъгласия кой да оглави временния кабинет.

Франс прес предаде, че германската канцлерка Ангела Меркел е предупредила днес Джонсън, че е изключително малко вероятно да се постигне споразумение за Брекзит заради липсата на нови предложения на Лондон за Ирландия. Агенцията се позова на източник от "Даунинг стрийт" 10.

Двамата лидери са имали телефонен разговор, докато в Брюксел се водят тежки преговори за избягване на Брекзит без споразумение на 31 октомври, въз основа на проект, представен миналата сряда от Джонсън, добавя АФП.

Очаква се 27-те европейски държавни и правителствени ръководители да се произнесат по предложението на Джонсън на среща в Брюксел на 17 и 18 октомври.

Евентуално ново решение за отлагане за Брекзит предполага единодушие.

Източникът е казал, че Лондон е готов за третира по-благоприятно тези държави, които се противопоставят на отлагане.

В същото време днес правителството преразгледа проекта за митнически режим след Брекзит, който освобождава от мита 88 на сто от вноса в страната, предаде Ройтерс.

Eто и някои подробни цитати от отговорите на източника до "Спектейтър", които списанието публикува изцяло:

"Има много малко хора в Париж и Берлин, които биха желали да обсъждат нашето предложение, но Меркел и (френският президент Еманюел) Макрон няма да подтикнат (главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел) Барние, освен ако Ирландия каже, че иска да преговаря. Тези, които мислят, че Меркел ще ни помогне, се заблуждават. Така, както стоят нещата, Дъблин няма да направи нищо, надявайки се ние да предложим повече, тогава, в края на тази седмица те могат да кажат: "ОК, хайде да направим предпазен механизъм само за Северна Ирландия, който е ограничен във времето", за което различни играчи намекваха, тогава ние ще кажем: "Не" и това вероятно ще бъде краят...

Ако тази сделка умре в идните няколко дни, тя няма да бъде съживена. За да маргинализираме Партията на Брекзит, ще трябва да се преборим на изборите въз основа на "никакви други отлагания, правим Брекзит веднага..."

По-нататък източникът коментира, че малцина в Европа са се поучили от грешното допускане, че с оставката на предишната министър-председателка Тереза Мей британската позиция за Брекзит ще омекне. Той добавя, че според правните съветници на Джонсън той има различни начини да откаже да поиска отлагане, защото в миналото няма първично законодателство, което да разпорежда на министър-председател как да води международни преговори.

"Ще дадем да се разбере по публичен и частен начин, че страните, които се противопоставят на отлагането ще бъдат най-отпред на опашката за бъдещо сътрудничество ... Тези, които подкрепят отлагането, ще отидат в края на опашката".

"Спектейтър" подчертава, че сътрудничеството в отбраната и в сигурността неизбежно ще бъде засегнато, ако ЕС се опита да задържи Великобритания против волята на нейното правителство.

"Подкрепата за отлагането ще бъде видяно от това правителство като враждебна намеса във вътрешната политика и над половината от публиката ще се съгласи с нас - продължава източникът. - Ще дадем също да се разбере, че повече няма да преговаряме, така че всяко отлагане ще бъде напълно безсмислено. Те мислят, че ако има ново отлагане, ние ще продължаваме да се връщаме с нови предложения. Това няма да стане. Или ше напуснем без сделка на 31 октомври или ще има избори и тогава ще напуснем без сделка"..

"Когато те кажат: "Каква е целта на отлагането?", ние ще кажем: “Tова не е нашето отлагане, правителството не моли за отлагане - парламентът ви изпраща писмо и парламентът моли за отлагане, но официалната правителствена политика остава, че отлагането е катастрофална идея, която всеки трябва да отхвърли. Всяко отлагане на практика ще бъде договорено между вас, парламента и съдилищата - ние ще си измием ръцете, няма да участваме в по-нататъшни преговори ... всичко, свързано със "задължението за искрено сътрудничество" ще бъде в тоалетната, ще се съсредоточим върху спечелването на изборите с манифест за незабавно отхвърляне на целия  правен ред на ЕС без по-нататъшни преговори и тогава ще си отидем. Tези, които подкрепят отлагането, ще се изправят пред неизбежните последици, че са били видени да се месят във вътрешната политика по дълбоко непопулярен начин, съюзявайки се с парламента..."