Европейският съюз отговори по съкрушителен начин на изтеклите в медийното пространство предложения на Борис Джонсън за алтернатива на предпазния механизъм за границата с Ирландия ("бекстоп"), съобщи "Гардиън".

През миналата седмица премиерът обяви, че документите "не са много точни" и уверено заяви, че неговият план за сделка за "Брекзит" е "много добър". "Гардиън" публикува нова информация, от която излиза, че Брюксел не споделя мнението на министър-председателя.

- Британците са били предупредени, че предложеното на Стормонт (северноирландският парламент) вето ще предостави на северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP) възможност да блокира дори и появата на регулаторната зона на целия остров Ирландия.

- С предложенията за митническата граница сериозно се рискува да се наруши икономиката на целия остров. Представителите на ЕС посочват, че тя е била отхвърлена от групи, представляващи северноирландския бизнес.

- Вътрешният пазар на блока ще бъде широко отворен за злоупотреби.

- Предложението оставя на съвместна комисия на ЕС и Обединеното кралство задачата да разработи план за избягване на митнически проверки и инфраструктура близо до ирландската граница, след като се установят две митнически територии, без да предлага план Б, ако не се постигне споразумение.

- Великобритания призовава за реформа на Конвенцията за общ транзитен режим, за да се избегне необходимостта от нова инфраструктура под формата на служби за транзит от двете страни по границата за проверка на стоките, преминали през няколко територии. Брюксел отхвърля, тъй като това може да изкуши и други трети страни да искат подобни изключения, като това ще застраши вътрешния пазар.

- Въпреки че се предлага изключване на малкия и средния бизнес от мита и митнически процедури, липсват детайлни решения за борба с контрабандата.

- За ДДС - британските преговарящи са уведомени, че предложенията не предлагат никакви решения как да се избегнат плащания и проверки на границата.

- Изтрити са всички условия за държавната помощ и равнопоставеност, които Тереза Мей договори, за да се увери ЕС, че бизнесът в Северна Ирландия няма да има конкурентно предимство. Но северноирландски фирми все пак ще могат да се конкурират на единния пазар за електричество.

- Великобритания ще има достъп до неупоменат брой бази данни на ЕС, за да може да контролира митническата граница на остров Ирландия и регулаторната граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Този достъп ще се запази дори и ако ДЮП наложи вето на свързването с единния пазар.

Отговорът на ЕС е съобщен на Джонсън в серия от телефонни разговори с лидери на ЕС през миналия уикенд. Правителството е било уведомено, че планът на министър-председателя няма да подлежи на сериозно обсъждане.

Източници от Брюксел смятат, че главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост не е в състояние да измени предложенията на премиера. Те също отричат да се подготвя "контрапредложение" от страна.

"Обединеното кралство иска да замени "бекстоп" и това е нашето решение", заяви старши дипломат на ЕС.