Google планира рязко налагане на Android 10 на пазара, разкриват от XDA Developers.

Онлайн общността за мобилен софтуер се е сдобила с копие от последния документ с изискванията на компанията за инсталиране на Google Mobile Services на смартфони - т.е. пакет софтуер на Google, който типично се намира във всеки Android телефон по подразбиране. В него влизат както неща, които и иначе можете да си свалите - браузърът Chrome, Google Maps и Gmail, но и магазинът за приложения Google Play Store.

Именно от тази възможност е лишен Huawei след американските санкции срещу тях. Сега Google използва контрола си върху тези ключови приложения, за да наложи бързо последната версия на Android, която бе пусната преди по-малко от месец (и остана без традиционното име на сладкиш на всички други версии досега).

След основните изисквания към производителите ще бъде задължително инсталиране на Android 10 на всички нови устройства след 21 януари 2020 г. След тази дата Google ще престане да одобрява устройствата, които са с предишната версия - Android 9 Pie, или някоя от по-старите (Oreo, Nougat). 

Не са ясни причините за този ход - досега Google са одобрявали устройства поне с една версия по-стари. Но това напомня на агресивната кампания на Microsoft да наложи своя Windows 10, като първоначално го предлагаше безплатно, а после постоянно подсещаше потребителите да ъпгрейднат до наречената от тях последна версия на операционната система. В крайна сметка това се увенча с успех за компанията на Гейтс и Windows 10 се наложи много по-бързо от други версии.