Видни републиканци, които са сред най-големите съюзници на Тръмп, остро осъдиха решението на държавния глава да изтегли американските военни сили от Североизточна Сирия, предаде "Гардиън".

Лидерът на Републиканската партия в Сената Мич Маконъл поведе недоволството на консерваторите.

"Рязко оттегляне на американските части от Сирия ще подпомогне Русия, Иран и режима на Асад. То също ще увеличи риска от прегрупиране на ИДИЛ или други терористични групировки", заяви той. "Както научихме по трудния начин по време на администрацията на Обама - американските интереси най-добре се обслужват чрез американско лидерство, не чрез изтегляне и напускане", допълни Маконъл.

Само преди седмица сенаторът на Кентъки публикува във фейсбук видео, в което обеща да попречи на опитите на демократите да постигнат импийчмънт. 

Критици от всички политически окраски отдавна се страхуват, че напускането на САЩ ще разкрие възможност за Турция да атакува местните кюрдски сили, които водеха борба съвместно с Америка срещу ИДИЛ.

Линдзи Греъм - председател на правната комисия на Сената, който е сред най-ревностните защитници на Тръмп, също не спести забележките си. Според него изоставянето на кюрдите е "петно за американската чест".

"Надявам се, че съм достатъчно ясен за това колко късогледо и безотговорно е това решение. Аз харесвам президента Тръмп. Опитвах се да му помогна. Това за мен е просто изнервящо до мозъка на костите", допълни той.

Греъм сподели в туитър, че ще представи пред Сената резолюция, с която да потърси отмяна на решението.

"Ние ще представим двупартийни санкции срещу Турция, ако тя нахлуе в Сирия, и изваждане от НАТО, ако атакува кюрдските сили, които помогнаха на САЩ за унищожаването на "Ислямска държава".

Кевин Макарти, който е лидер на републиканците в Камарата на представителите, също осъди решението.

"Ако отправяш обещание и някой се бие с теб, Америка трябва да спази думата си."

По-рано Макарти защити Тръмп след скандала с телефонния разговор на държавния глава с президента на Украйна Володимир Зеленски. 

Сенаторът на Флорида Марко Рубио обяви оттеглянето за "груба грешка, след която ще има последици далеч отвъд Сирия". Той рядко критикува Тръмп - отказа да го направи дори след като президентът предложи на Китай да разследва демократическия вицепрезидент и кандидат-президент за 2020 г. Джо Байдън.

Бившият кандидат-президент и сенатор на Юта Мит Ромни определи изявлението на Тръмп за "предателство".

"То разкрива, че Америка е ненадежден съюзник; осигурява завръщането на "Ислямска държава" и предхожда ново хуманитарно бедствие."

Ромни и демократическият сенатор Крис Мърфи публикуваха съвместно изявление, в което настояват администрацията на Тръмп "да обясни на американския народ как предаването на съюзник и отказът от влияние над терористите и съперниците не е разрушително за интересите на националната ни сигурност". 

Демократите също се нахвърлиха върху президента. Така Тръмп бе изолиран и критикуван от почти всики политици във Вашингтон с изключение на либертарианци като сенатора на Кентъки Ранд Пол.

"Толкова много неокони (неоконсерватори) искат да останем във война с Близкия изток завинаги. (Тръмп) е напълно прав да прекрати тези войни и да прибере войските вкъщи", подчета той.

Тръмп не се трогна от острите нападки и сподели, че изпитва "огромно уважение" към значимите републикански критици.

"Хората са много доволни, защото те казват, че е крайно време да си приберем хората у дома. Ние не сме полиция. Те контролират района. Обединеното кралство е много доволно от това решение... много хора се съгласяват наистина много с него", сподели президентът.