Свидетелят на прокуратурата по делото КТБ Бисер Лазов и днес продължи в съда да дава примери с още и още дружества, които били в патриомниума и под прякото ръководство на Цветан Василев, но по думите му се водели на най-различни лица, за да изглеждат несвързани с мажоритарния собственик на КТБ. Даже съществувало понятието "развързване" - когато фирма се пререгистрира от близък на неблизък човек, за да може да получи кредит...

Така според Лазов - който все още говори безответно, т.е. - без някой да го засича с контравъпроси - се е осъществявало погасяване на стари главници и лихви с лавинообразно теглене на нови кредити, финансиране с колосални суми "от днес за утре" на дружества, които нямат никаква дейност, бизнес план, обезпечение и т.н.

Понеже разрастващите се фирми били съвсем очебийно на едни и същи адреси, ползвали едни и същи счетоводства, на моменти се измисляли дори различни адреси, "за да се симулира несвързаност", по думите на прокурорския свидетел.

Днес той разказа за "Ник Комерс 01" ЕООД - "доайен" в кредитоусвояването, което било създадено през далечната 2006 г. или по думите на Лазов - в периода, когато за титуляри на дружества все още се ползвали най-близките хора около Василев от офиса на "Фирмата" (както Лазов нарича общо компаниите от разпадналата се империя).

Макар да нямало никаква стопанска дейност, реално имущество и дори нает персонал, "Ник комерс 01" било кредитирано многократно, а в баланса си водело някакви недвижими имоти в Девня.

Най-любопитен бе един кредит от КТБ в размер на 2 млн. лв., като средствата били усвоени на 20 декември 2012 г.

"Те представляваха средства, отпуснати от Българската банка за развитие (ББР) по една програма за рефинансиране на търговски банки, която действаше в този период. В конкретно разказвания случай за кредита, усвоен на 20 декември, документацията, която беше оформена, е създадена около месец и половина след неговото отпускане. А именно – в началото на месец февруари 2013 г.", твърди Лазов.

От тогава бил и нотариалният акт за учредяване на договорна ипотека и вписването й в регистъра за особените залози, били съставени (като никога - ако се вярва на думите на Лазов, б.р.) икономическа обосновка, както и някакъв договор за доставка и монтаж на складово оборудване, в който договор като доставчик било посочено друго дружество от състава на „Фирмата“.

Тогава Георги Зяпков - един от съподсъдимите по делото като директор "кредитиране" в КТБ, си признал, че ще ползвал за формална цел въпросната доставка, но пък му разкрил, че оформянето на досието по кредита било важно, "защото каза, че средствата, които се отпускат по програмата на ББР, се одитират" и "там нещата трябва да са добре".

Затова и Зяпков бил доволен, че "поне в този случай" предоставянето на средства от банката към "Фирмата" щяло да изглежда добре.

Към днешна дата, ръководена от Стоян Мавродиев, Българската банка за развитие най-често е критикувана в медийни публикации за раздаване на пари на дружества, за които се твърди, че са близки до ДПС и депутата Делян Пеевски. Последната такава публикация бе на "Капитал" и в нея се разказва как около 1/3 от отпуснатите от ББР кредити са именно към такива дружества, припомня се още, че през 2019 г. ББР отпусна рекордна сума от 150 млн. лева за строителна фирма на Румен Гайтански-Вълка, който доскоро имаше общ бизнес с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Иначе днес Лазов говори за доста дружества, като например "Транс трейдинг", в чиито баланс баланс се водели над 50 млн. лв. задължения към КТБ по усвоени кредити и почти толкова вземания. За по-прегледно дружеството имало и няколко недвижими имота, придобити също с банкови кредити и използвани като повод за допълинтелно увеличено финансиране.

Само дето имотите били в пазарджишко село. През 2010 г. на "Транс трейдинг" ЕООД бил отпуснат и кредит над 6,5 млн евро, който бил усвоен в рамките на само един месец - октомври.

"Именно със средства от този кредит бяха закупени недвижимите имоти в едно село в община Пазарджик, за които споменах, че се водеха в баланса на дружеството. За самите тези имоти бяха заплатени приблизително 400 000 евро, а остатъкът от усвоената сума се изпозва по останалите направления, за които вече многократно съм разказвал – основното за осигуряване на главници и лихви, които погасяваха други дружества от „Фирмата“.

След като преди говори как близките до Василев си измислили цял кораб като основание за теглене на кредит от КТБ, днес Лазов намеси и... втори кораб. Той също трябвало да бъде вписан като основание за отпускане на заем от банката към едно дружество, макар и без да съществува. Само доблестното поведение на счетоводителя - сега свидетел на прокуратурата, обаче предотвратило опасността Цветан Василев да се сдобие с цяла флотилия, или втори "книжен" кораб - плаващ само в счетоводните отчети.

Днес свидетелят намеси още и финансови операции с Красимир Гергов (рекламен бос, някога с огромно влияние в електронните медиите около кръга бТВ, б.р.), финансиране на ФК "Ботев", пари за Балкан българска телевизия - първата тв покупка на "Фирмата", преди ТВ7.

Забележително е и че по думите му - казвани и на предишни съдебни заседания, Цветан Василев истински се жегнал, когато в "Капитал" през март 2013 г. излиза статия, която говори за "Фирмата":

"Бяха изброени множество дружества от „Фирмата“, кредитирани от КТБ, където се даваха признаци за свързаност и се правеше извод, че банката макар и привидно да спазва нормативните изисквания, всъщност извършва опасна концентрация, финансирайки фактически структурата на мажоритарния си акционер", твърди днес Бисер Лазов.

Това беше в края на март 2013 г. Тогава Василев даде задача да бъдат създадени нови дружества. Новите дружества да бъдат използвани за кредитиране, както и за да се увеличи размерът на средствата по направлението – погасяване на стари кредити основно на такива дружества, които бяха обект на публикацията в "Капитал".