Решението на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман е "постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод".

Това е заявил главният прокурор Сотир Цацаров пред временно управляващия посолството на Австралия със седалище в Атина Джон Филп на среща, поискана от австлалийския дипломат, съобщиха от държавното обвинение. Разговорът е бил в рамките на програма с поискани срещи по време на визитата на г-н Филп  в София, като в него са участвали още Джанин Маклейн, консулски служител в посолството, и Цветомир Йосифов, завеждащ международния отдел на Върховната касационна прокуратура.

Обяснението е Цацаров е свързано с искането му Върховният касационен съд да възобнови делото, довело до решението за пресрочно осбовождаване. Преди дни ВКС даде ход по искането на главния прокурор и се очаква да излезе с решение в рамките на 2 месеца. 

През септември Софийският апелативен съд излезе с определение за предсрочно условно освобождаване на австралиеца от затвора. Определението доведе до безпрецедентна атака срещу съдиите, подписали определението. Както и до безпрецедентно искане от главния прокурор Сотир Цацаров до Върховния касационен съд за преразглеждане на въпросното определение. Преди ден ВКС даде ход на искането и обяви, че ще произнесе в срок. Самият Полфрийман е в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци.

В съдебния състав, който Цацаров нарича незаконен, е и съдия Калин Калпакчиев, който е председател на Съюза на съдиите в България. От атаките до момента срещу постановеното решение за Полфрийман бе "опазена" съдийката Виолета Магдалинчева, въпреки че и тя подписва решението на тричленния съдебен състав по отношение на австралиеца и изтърпяването на наказанието му. Третият съдия в състава е Весислава Иванова. В съобщението на прокуратурата от днес не става ясно кои двама от тримата визира Цацаров.

Сотир Цацаров е подчертал пред дипломатите, че "при тези условия искането е отправено до съда без да се влияе от това дали осъденото лице е чужд гражданин". Нещо повече - обвинител № 1 е заявил, става ясно от съобщението, че "Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в Затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите".

Това са били и обстоятелствата, мотивирали Цацаров да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман, като и понастоящем те остават непроменени.

Отхвърлени бяха всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като бе изрично подчертано, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите, съобщава още пресцентърът на прокуратурата. 

Не е предоставена информация как и дали посланикът е реагирал на казаното. 

По-рано през деня стана ясно, че посланик Филп се е срещнал и с правосъдния министър Данаил Кирилов - отново по инициатива на първия и отново по казуса с Полфрийман. 

"Вярвам в независимостта на българския съд“, декларирал министър Кирилов пред временно управляващия посолството на Австралия в Атина, който е в София по случая.

Министърът е изразил увереност, че българският съд ще вземе правилно решение за искането на прокуратурата за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, който бе осъден за убийство на студента Андрей Монов през 2007 г.Посланик Джон Филп благодарил на българската затворническа администрация, която е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин, излежаващ присъда у нас, съобщиха още от министерството сред срещата.

„Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“, казал временно управляващият посолството на Австралия в Атина, цитиран от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Дипломатът е допълнил, че вече е издаден паспорт на Полфрийман, но документът няма да му бъде предоставен до приключване на съдебния казус. На срещата са присъстваха още консулът на Австралия акредитиран за България Джанин Макленън и почетният консул на Австралия в България Индиана Трифонова, както и заместник-министрите на правосъдието проф. Николай Проданов и Евгени Стоянов. 

В края на септември Австралия бе поискала среща на ниво външни министри с България по казуса с Полфрийман. Това се случи по време на срещата на върха на ООН в Ню Йорк. Външната министърка и вицепремиер Екатерина Захариева обаче заяви тогава пред Нова тв, че не е откликнала, а с колегата й се били засекли за няколко минути. Захариева е помолила австралийската страна да се обърне към българската по консулски път.